Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μην αγνοήσετε τον βήχα με πόνο στην πλάτη: Πιθανά συμπτώματα σοβαρής κατάστασης

Μην αγνοήσετε τον βήχα με πόνο στην πλάτη: Πιθανά συμπτώματα σοβαρής κατάστασης

Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα. Παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Το αορτικό ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη, εξασθενημένη περιοχή στο τοίχωμα της αορτής. Με την πάροδο του χρόνου, στο αιμοφόρο δημιουργείται εξόγκωμα που κινδυνεύει να σκάσει (ρήξη) ή να διαχωριστεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αμέσα απειλητική για τη ζωή αιμορραγία και ενδεχομένως θάνατο.

Μόλις σχηματιστεί, ένα ανεύρυσμα θα αυξηθεί σταδιακά σε μέγεθος και θα εξασθενήσει προοδευτικά. Η θεραπεία για ένα θωρακικό ανεύρυσμα μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική αποκατάσταση ή αφαίρεση του ανευρύσματος ή εισαγωγή μεταλλικού πλέγματος (stent) για να στηρίξει το αιμοφόρο αγγείο και να αποτρέψει τη ρήξη.

Το “θωρακικό” αναφέρεται στο τμήμα της αορτής που διατρέχει το στήθος (ανεύρυσμα θωρακικής αορτής). Τα ανευρύσματα εμφανίζονται πιο συχνά στο τμήμα της αορτής που διατρέχει την κοιλιά (ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής).

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Συμπτώματα

Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής συχνά αναπτύσσεται αργά και χωρίς συμπτώματα, καθιστώντας το δύσκολα ανιχνεύσιμο. Μερικά ανευρύσματα δεν σπάνε ποτέ. Πολλά ξεκινούν μικρά και παραμένουν μικρά, αν και άλλα διευρύνονται με την πάροδο του χρόνου. Το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί ένα ανεύρυσμα αορτής είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Καθώς μεγαλώνει το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, εκδηλώνονται τα παρακάτω συμπτώματα:

-Ευερεθιστότητα ή πόνος στο στήθος
-Πόνος στην πλάτη
-Βραχνάδα
-Βήχας
-Δυσκολία στην αναπνοή

Τα ανευρύσματα της αορτής μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε κατά μήκος της αορτής, που διατρέχει την καρδιά σας μέσω του στήθους και της κοιλιάς. Όταν εμφανίζονται στο στήθος, ονομάζονται ανευρύσματα θωρακικής αορτής. Αυτά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στη θωρακική αορτή, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής κοντά στην καρδιά, στην αορτική αψίδα και στο κάτω μέρος της θωρακικής αορτής.

Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής είναι λιγότερο συχνά από τα ανευρύσματα που σχηματίζονται στο κάτω μέρος της αορτής (ανευρύσματα κοιλιακής αορτής). Ένα ανεύρυσμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μεταξύ των άνω και κάτω τμημάτων της αορτής. Αυτός ο τύπος ανευρύσματος ονομάζεται θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Τα περισσότερα άτομα με ανευρύσματα αορτής δεν έχουν συμπτώματα, εκτός εάν εμφανιστεί σκίσιμο, ή ρήξη. Η διατομή ή η ρήξη είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Καλέστε άμεσα τις Πρώτες βοήθειες!

Εάν ένα ανεύρυσμα σπάσει ή ένα ή περισσότερα στρώματα του αρτηριακού τοιχώματος σχίζονται, τότε εμφανίζονται τα εξής συμπτώματα:

-Οξύς, ξαφνικός πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης που “αντανακλάται” προς τα κάτω
-Πόνος στο στήθος, το σαγόνι, τον λαιμό ή τα χέρια
-Δυσκολία αναπνοής

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος αορτής, σύνδρομο Marfan ή άλλης νόσου του συνδετικού ιστού, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει τακτικές εξετάσεις υπερήχων ή ακτινολογίας, όπως αξονική και μαγνητική τομογραφία για τον έλεγχο ανευρύσματος αορτής.

Αορτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Στην αορτική διατομή, ένα σκίσιμο εμφανίζεται στο τοίχωμα της αορτής. Αυτό προκαλεί αιμορραγία μέσα και κατά μήκος του αορτικού τοιχώματος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς έξω από την αορτή (ρήξη).

Η διατομή της αορτής είναι μια πιθανώς απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με το σημείο της αορτής στο οποίο συμβαίνει. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε εγκαίρως ένα ανεύρυσμα αορτής για να αποφύγετε την διατομή. Εάν συμβεί, ο ασθενής εξακολουθεί να μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Επιπλοκές

Το σκίσιμο στο τοίχωμα της αορτής και η ρήξη της αορτής είναι οι κύριες επιπλοκές του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής. Μια ρήξη του αορτικού ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ρήξης.

Σημάδια και συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως υπάρχει σπάσιμο στο ανεύρυσμα θωρακικής αορτής:

-Ξαφνικός, έντονος και επίμονος πόνος στο στήθος ή στην πλάτη
-Πόνος που αντανακλάται στην πλάτη
-Πρόβλημα στην αναπνοή
-Χαμηλή πίεση αίματος (υπόταση)
-Απώλεια συνείδησης
-Πρόβλημα κατάποσης
-Αδυναμία ή παράλυση μιας πλευράς του σώματος, δυσκολία στην ομιλία ή άλλα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου

Κίνδυνος θρόμβου αίματος

Μια άλλη επιπλοκή των ανευρυσμάτων της αορτής είναι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος. Μικροί θρόμβοι αίματος μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή του ανευρύσματος της αορτής. Εάν ένας θρόμβος αίματος ξεκολλήσει από το εσωτερικό τοίχωμα ενός ανευρύσματος, μπορεί να φράξει ένα αιμοφόρο αγγείο σε άλλο σημείο στο σώμα σας, προκαλώντας πιθανώς σοβαρές επιπλοκές.

Μετάφραση: iatropedia.gr / Πηγές: mayoclinic.orghopkinsmedicine.org

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις