στη «βαριά» βιομηχανία που χρησιμοποιεί τα παραπάνω μέταλλα.
Αν δεν τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές που βάζει ο νόμος για την εργασία σε τέτοιους χώρους ο κίνδυνο είναι πολύ υψηλός.
Ένας στους τέσσερις που εξετάστηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ βρέθηκε πως έχει αυξημένη έκθεση σε μόλυβδο, ενώ ένας στους δέκα χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια.
Από το 2004 έως σήμερα έχουν εξεταστεί στο Εργαστήριο 136 δείγματα αίματος ατόμων που κάποιο διάστημα εργάζονταν σε αυτά τα επαγγέλματα..
Στο 19,2% η τιμή μολύβδου που βρέθηκε ήταν μεταξύ 40 και 80 μg/dl, που δείχνει αυξημένη έκθεση στον μόλυβδο, ενώ το 8,8% ήταν πάνω από 80 μg/dl .
Ο μόλυβδος μπαίνει στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού ή του πεπτικού συστήματος, καθώς και μέσω του δέρματος. Η αυξημένη και συνεχής έκθεση σε αυτόν μπορεί να έχει σοβαρές επιδράσεις στο κυκλοφορικό, το νευρικό, το ουροποιητικό, το γεννητικό, το σκελετικό και το γαστρεντερικό σύστημα.
Στις σημαντικότερες συγκαταλέγονται η εγκεφαλοπάθεια και το οίδημα του εγκεφάλου, με νέκρωση και εμφάνιση αιματωμάτων, ενώ συχνή είναι και η πνευματική καθυστέρηση ή πτώση του IQ, ιδιαίτερα σε παιδιά που εκτέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες μόλυβδου.
Τοξικές ουσίες που εκλύουν κάποια κτίρια και βαρέα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα έμβρυα σε έγκυες που εργάζονται σε αυτά.
Μ.Ιωάννου