Υγεία

Μονοκλωνικά αντισώματα: Σωτήρια για φλεγμονές αναπνευστικού – Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα μελετών για θεραπείες φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με μονοκλωνικά αντισώματα. Οι θεραπείες αφορούν σε ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα, ρινικούς πολύποδες και βρογχικό άσθμα. 

Σημειώνεται πως γενικά τα φλεγμονώδη και αλλεργικά νοσήματα ρινός ταλαιπωρούν το 25% των πολιτών του δυτικού κόσμου. Οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται με μορφή εμβολίου ή υποδόριας ένεσης 3- 4 φορές ετησίως, απαιτούν υποβολή αιτήματος χορήγησης και προέγκριση, καθώς είναι υψηλού κόστους.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από τον ΕΟΦ, προκειμένου τα μονοκλωνικά αντισώματα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται, αφού αναμένεται να αποτελέσουν θεραπεία σε ομάδες ασθενών, στους οποίους η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων δεν απέδωσε και επανεμφανίστηκαν ή σε όσους έχουν βαριά συμπτωματολογία με έντονη δυσκολία αναπνοής και παράλληλο βρογχικό άσθμα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί υψηλό θεραπευτικό κόστος και επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες υγείας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, καθηγητής Ω.Ρ.Λ. στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρινολογίας και Φλεγμονωδών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. «Μετά από μακροχρόνια έρευνα, είναι γνωστός πλέον σε μεγάλο βαθμό ο μηχανισμός ανάπτυξης και δημιουργίας των φλεγμονωδών και αλλεργικών νοσημάτων ρινός με ή χωρίς δημιουργία πολυπόδων. Όταν δημιουργείται φλεγμονή από εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα (αλλεργιογόνο, μολυσμένο αέρα), ο οργανισμός παράγει ιντερλευκίνες, ουσίες που δίνουν εντολή να κινητοποιηθούν όλα τα αμυντικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των βλαβερών παραγόντων, που προκάλεσαν την φλεγμονή.

Οι νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, έχουν την ιδιότητα να αδρανοποιούν τις ιντερλευκίνες, να κατευνάζουν τα συμπτώματα της φλεγμονής και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα με ή χωρίς ανάπτυξη πολυπόδων, υποτροπιάζοντες πολύποδες, όπως και αλλεργικών νοσημάτων», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, με αφορμή το συμπόσιο, που έχει τίτλο «Ηωσινοφιλική φλεγμονή στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1