Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέο εμβόλιο για τον ιό Epstein Bar που προκαλεί από λοιμώδη μονοπυρήνωση έως καρκίνο αναπτύσσουν επιστήμονες

Νέο εμβόλιο για τον ιό Epstein Bar που προκαλεί από λοιμώδη μονοπυρήνωση έως καρκίνο αναπτύσσουν επιστήμονες

Ένα νέο εμβόλιο για τον ιό Epstein Barr, που συχνά μολύνει στον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει από λοιμώδη μονοπυρήνωση μέχρι σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και ορισμένους τύπους καρκίνου, αναπτύσσουν οι επιστήμονες. Φαίνεται υποσχόμενο, έπειτα από δοκιμές του σε ποντίκια. Η σχετική έρευνα παρουσιάζεται στο περιοδικό «Nature Communications».

Μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο για την προστασία από αυτόν τον ευρέως διαδεδομένο ιό της οικογένειας των ερπητοϊών, Epstein Barr. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου και είναι γνωστό ότι μολύνει τουλάχιστον το 95% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αντίθεση με άλλους ιούς, ο συγκεκριμένος δεν απομακρύνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα μετά την πρωτογενή λοίμωξη και ο φορέας τον μεταφέρει για όλη του τη ζωή.

Η μόλυνση με τον ιό Epstein Barr αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, λεμφώματος Hodgkin και ορισμένων καρκίνων του λαιμού και της μύτης.

Ο Ρατζίβ Κάνα, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεργκόφερ της Αυστραλίας και η ομάδα του σχεδίασαν ένα εμβόλιο που στοχεύει στους λεμφαδένες και κατά τη δοκιμή του σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η χορήγηση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων και Τ κυττάρων, τα οποία διατηρήθηκαν για τουλάχιστον επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, οι ερευνητές κατέδειξαν την ικανότητα του εμβολίου να προκαλεί ανοσία για τον έλεγχο της εξάπλωσης των όγκων που σχετίζονται με τον ιό.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο στην πρωτογενή λοίμωξη και πόσο καλά θα είναι τα αποτελέσματά του στον άνθρωπο, καθώς και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ανοσίας.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις