Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Σοβαρές ελλείψεις αίματος καταγγέλει ο ΠΑΣΠΑΜΑ

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Σοβαρές ελλείψεις αίματος καταγγέλει ο ΠΑΣΠΑΜΑ

Σοβαρές ελλείψεις αίματος αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και γι’ αυτό τον λόγο διοργανώνεται αύριο το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νοσοκομείου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), υπογραμμίζοντας ότι οι ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση όχι μόνο πρέπει να βρίσκουν μόνοι τους αίμα, αλλά αυτό συχνά χρησιμοποιείται για την κάλυψη άλλων αναγκών του νοσοκομείου!

«Υπομεταγγιζόμαστε. Αναβάλλουν τις μεταγγίσεις μας. Εκβιαζόμαστε από την Αιμοδοσία για την εξεύρεση αιμοδοτών για τη λήψη μίας μονάδας αίματος. Η μετάγγισή μας δεν αποτελεί πλέον υπόθεση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά ατομική ευθύνη», καταγγέλλουν οι ασθενείς.

Μολονότι, όμως, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο βρίσκουν αιμοδότες, το αίμα τους δεν χορηγείται στους ίδιους, προσθέτουν. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται για τις αιμοδοτικές ανάγκες του νοσοκομείου, με συνέπεια είτε να υπομεταγγίζονται οι ασθενείς λαμβάνοντας μόνο μία μονάδα αίματος, είτε να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις τους.

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ υποστηρίζει ότι «οι εμπλεκόμενοι φορείς και ειδικότερα η Διοίκηση με την Αιμοδοσία του νοσοκομείου και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες για αυτή την κατάσταση της ντροπής». Και προσθέτει πως η κατάσταση θυμίζει «αλλοτινές εποχές δεκαετιών ’70 και ’80, τότε που ο θεσμός της αιμοδοσίας ήταν ανύπαρκτος».

Ο σύλλογος των ασθενών καταγγέλλει ακόμα πως «η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αλλά και τις γενικότερες ελλείψεις αίματος που βιώνουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) και δρεπανοκυτταρική νόσο ανά την Ελλάδα».

Υποστηρίζει, όμως, πως «δυστυχώς οι ενέργειες τους δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα αφού δεν υιοθετούν ουσιαστικές λύσεις, έχουν απογυμνώσει τις αιμοδοσίες από προσωπικό, δεν προχωρούν στην κεντρική διαχείριση του αίματος, αρνούνται να αυξήσουν τις εισαγωγές από Ελβετία στα προηγούμενα επίπεδα, αποσιωπούν την τραγικότητα της κατάστασης από τα ΜΜΕ και αναλώνονται σε εκδηλώσεις χωρίς ανταπόκριση».

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΣΠΑΜΑ θα γίνει αύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11.30′ το πρωί.



Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις