Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ντομάτα: Τι πρέπει να κάνετε για να μην χάσει την αντικαρκινική δράση της

Ντομάτα: Τι πρέπει να κάνετε για να μην χάσει την αντικαρκινική δράση της

Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου. Ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι καταναλώνουν τις ντομάτες ακατέργαστες, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απορροφήσουν τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους.

Αντίθετα με πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, η θερμική επεξεργασία των ντοματών μπορεί να βοηθήσει να απελευθερωθεί περισσότερο λυκοπένιο. Αυτό συμβαίνει επειδή το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που είναι διαλυτό στα λιπαρά και η θερμότητα βοηθά στο σπάσιμο των κυτταρικών τοιχωμάτων των ντοματών, «απελευθερώνοντας» το λυκοπένιο.

Για να διατηρήσετε την αντικαρκινική δράση της ντομάτας, η οποία προκύπτει κυρίως από το λυκοπένιο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Θερμική επεξεργασία: Η θερμική επεξεργασία των ντοματών, όπως ο βρασμός ή το ψήσιμο, μπορεί να βοηθήσει να απελευθερωθεί περισσότερο λυκοπένιο, κάνοντάς το διαθέσιμο για να το απορροφήσει το σώμα.

Συνδυάστε με λιπαρά: Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα από το σώμα όταν συνδυάζεται με λίπη. Συνδυάστε τις ντομάτες σας με υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, για καλύτερη απορρόφηση.

Αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα: Το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει κάποιες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία στις ντομάτες. Ενώ η θερμική επεξεργασία είναι καλή για την αποδέσμευση του λυκοπενίου, προσπαθήστε να μην το… παρακάνετε.

Φρέσκες ντομάτες: Όπου είναι δυνατόν, προτιμήστε φρέσκες ντομάτες αντί για επεξεργασμένες. Οι επεξεργασμένες ντομάτες μπορεί να περιέχουν πρόσθετες ουσίες ή να έχουν υποστεί επεξεργασίες που μειώνουν την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών.

Ποικιλία: Οι διάφοροι τύποι ντομάτας μπορεί να περιέχουν διαφορετικά επίπεδα λυκοπένιου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Προσπαθήστε να έχετε μια ποικιλία στη διατροφή σας.

Αποθήκευση: Η αποθήκευση των ντοματών σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του περιεχομένου τους σε λυκοπένιο. Αποφύγετε την αποθήκευση των ντομάτων στο ψυγείο, καθώς αυτό μπορεί να περιορίσει την παραγωγή λυκοπενίου.

Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι αν και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, δεν πρέπει να θεωρείται αντικατάσταση της ιατρικής φροντίδας ή της συμβουλής ενός επαγγελματία υγείας.

Χρήσιμα στοιχεία

Η ντομάτα μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο, στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και στην μείωση της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ντομάτες περιέχουν βασικά καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη και λυκοπένιο. Αυτά μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από βλάβες που προκαλούνται από το φως.

Αλλά οι ντομάτες βρίσκονται στα δέκα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πλύνετε λοιπόν τις ντομάτες πριν τις φάτε

Ντομάτα: Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες περιέχει:
32 θερμίδες (kcal)
170 γρ. νερό
1,6 γρ. πρωτεΐνης
2,2 γρ. φυτικών ινών
5,8 γρ. υδατανθράκων
0 γρ. χοληστερόλης

Η ντομάτα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως:
18 mg ασβεστίου
427 mg καλίου
43 mg φωσφόρου
24,7 mg βιταμίνης C
1.499 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις