Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο «Ισπανικός» κορονοϊός τρομάζει τους επιστήμονες – Το στέλεχος που κατέκλυσε την Βρετανία

Κίνα κορονοϊός

Για ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε Ισπανούς αγρότες και εξαπλώνεται ταχύτατα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης ανησυχούν οι επιστήμονες. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, και σύμφωνα με τις μελέτες το στέλεχος αυτό του κορονοϊού αντιστοιχεί στην πλειονότητα των νέων κρουσμάτων Covid-19 σε αρκετές χώρες, και σε περισσότερο από το 80% στην Βρετανία.

Αυτό στο οποίο δεν έχουν καταλήξει οι επιστήμονες είναι αν η μετάλλαξη αυξάνει την παθογένεια του ιού.

Το στέλεχος του ιού ονομάζεται 20A.EU1 και διεθνής ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού εντόπισε την αξιοσημείωτη εξάπλωση του νέου στελέχους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών, άνθρωποι που επέστρεφαν από διακοπές στην Ισπανία μετέφεραν τον κορονοϊό στη χώρα και έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην εξάπλωσή του όλη την Ευρώπη, εγείροντας ερωτήματα ως προς το αν το δεύτερο κύμα που σαρώνει την Ευρώπη θα μπορούσε να είχε μειωθεί με καλύτερη παρακολούθηση των μεταφορών.

Κάθε παραλλαγή του ιού έχει τη δική της γενετική υπογραφή, μπορεί επομένως να ιχνηλατηθεί η προέλευσή της. «Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρα πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση ποικιλομορφιών αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Έμα Χοντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό που ψάχνουν τώρα οι επιστήμονες σε Ελβετία και Ισπανία είναι η συμπεριφορά του ισπανικού στελέχους του κορονοϊού για να διαπιστώσουν αν ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο θανατηφόρος ή πιο μολυσματικός από άλλα στελέχη.

Η νέα μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε σε αγρότες γης στη βορειοανατολική Ισπανία τον Ιούνιο και εξαπλώθηκε γρήγορα στον τοπικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των Ισπανών τουριστών -όπως το να αγνοούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων- βοήθησε στην εξάπλωση του νέου στελέχους.

Η έρευνα έδειξε πως το εν λόγω στέλεχος αντιστοιχεί σε περισσότερα από οκτώ στα δέκα κρούσματα στη Βρετανία, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις