Η διατροφή χωρίς γλουτένη, οι τροφές χωρίς σιτάρι έχουν αποκτήσει τεράστια δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. Οι γιατροί συστήνουν συνήθως σε άτομα με κοιλιοκάκη να καταναλώνουν τροφές χωρίς γλουτένη, επειδή ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη.
Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο των ΗΠΑ αναφέρει σε σχετική της έκθεση, ότι οι τροφές χωρίς γλουτένη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο έκθεσης του ατόμου σε τοξικά μέταλλα, όπως το αρσενικό και ο υδράργυρος.