Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Μεταδίδεται με τα σταγονίδια, λένε στον Παναμά

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Μεταδίδεται με τα σταγονίδια, λένε στον Παναμά

Ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχουν προκαλέσει τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε παιδιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι περιπτώσεις αυτής της ακόμη μυστηριώδους πάθησης αυξάνονται. 

Την Πέμπτη και οι υγειονομικές αρχές του Παναμά επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε παιδί. Πρόκειται για ένα αγοράκι μόλις δύο ετών, το οποίο είναι εκτός κινδύνου, μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο.

«Μετά την περίπτωση αυτή, η επιδημιολογική επιτήρηση αυξήθηκε και διαβιβάστηκε σήμα σε όλες τις δομές υγείας του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφαλίσεων, του υπουργείου Υγείας, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις κλινικές», δήλωσε η επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας του Παναμά. Κάλεσε επίσης τους γονείς μικρών παιδιών να επαγρυπνούν για συμπτώματα της ασθένειας (υψηλός πυρετός, κιτρίνισμα του δέρματος, άλγη στην κοιλιακή χώρα), ενώ σημείωσε ότι «ο ιός που προκαλεί την πάθηση μεταδίδεται από σταγονίδια».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως τουλάχιστον ένα παιδί έχει υποκύψει εξαιτίας οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία, διευκρινίζοντας ότι είναι ενήμερος για 169 κρούσματα σε 12 χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις