Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Όμικρον 2: Η «stealth» παραλλαγή που έχει κατακλύσει την Δανία – Γιατί έχει τρομοκρατήσει τον πλανήτη

Όμικρον 2: Η «stealth» παραλλαγή που έχει κατακλύσει την Δανία – Γιατί έχει τρομοκρατήσει τον πλανήτη

Ένας νέος εφιάλτης έχει ξεκινήσει για την ανθρωπότητα και πάλι με το γράμμα Όμικρον του ελληνικού αλφάβητου αλλά με τον αριθμό 2 να τον συνοδεύει. Η Όμικρον 2, που είναι υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον έχει ήδη το προσωνύμιο «Stealth» γιατί δεν ανιχνεύεται με τον γρήγορο τρόπο στα μοριακά τεστ αλλά χρειάζεται να γίνει αλληλούχιση για να εντοπιστεί το στέλεχος.

Ήδη σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχει υπερκεράσει την μετάλλαξη Όμικρον και οι φόβοι ότι είναι πιο μεταδοτική αυξάνονται.

Η Όμικρον, που η επιστημονική της ονομασία είναι B.1.1.529, έχει 3 υποπαραλλαγές: την BA.1, BA.2, and BA.3.

Από τις 23 Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των κρουσμάτων ήταν Όμικρον. Όμως πλέον στην Δανία και σε άλλες χώρες η Όμικρον 2 (ΒΑ.2) έχει αρχίσει και κυριαρχεί.

Την Πέμπτη, η Δανία ανακοίνωσε ότι η Όμικρον 2 αποτελεί το ήμισυ των κρουσμάτων στην χώρα. Μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων από το 20% ξεπέρασε το 45% και μάλιστα σε περίοδο που η Δανία καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων με τουλάχιστον 30.000 ημερησίως, αριθμό δεκαπλάσιο από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Click4More Δυο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην χώρα μας

Οι χώρες επίσης στις οποίες εξαπλώνεται η Όμικρον 2 είναι η Βρετανία (53 κρούσματα), η Νορβηγία και η Σουηδία. Επιστήμονες από την Γαλλία και την Ινδία εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Όμικρον 2 θα «καταπιεί» την Όμικρον.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αυξάνονται οι εισαγωγές με την Όμικρον 2 και εκτιμούν ότι τα εμβόλια ανταποκρίνονται και σε αυτή την υποπαραλλαγή.

Αυτό που σημειώνουν επίσης είναι ότι η Όμικρον 2 μπορεί να έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σχέση με την Όμικρον και μαζί «μοιράζονται» 32 μεταλλάξεις.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις