Τρίτη, 28 Μαΐ
21oC Αθήνα

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών: «Ψέμα ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν εξυπηρετούν»

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών: «Ψέμα ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν εξυπηρετούν»

Έντονη αντίδραση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών στις δηλώσεις του προέδρου των φαρμακοποιών. Ο κ. Απόστολος Βαλτάς είπε ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν μεγάλο κόστος και δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών υποστηρίζει ότι η λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει την ομαλή διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), παρά τα όσα υποστήριξε χθες (σ.σ. 26.04.2023) σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Απόστολος Βαλτάς.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, χαρακτηρίζει «ψεύδη» τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών (ΠΦΣ), και συγκεκριμένα το ότι τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους έως 250 ευρώ, θα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γιατί έχουν «τεράστια κόστη λειτουργίας», παρέχουν κακές υπηρεσίες προς τους πολίτες «με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς παράδοσης των φαρμάκων».

Ο κ. Βαλτάς ανέφερε μάλιστα, πως εάν η διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) έως 250 ευρώ δεν περάσει στα ιδιωτικά Φαρμακεία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών: «Κοράκια πάλι πάνω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ!»

«Τα Κοράκια ενέσκηψαν πάλι πάνω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ! Ο αγώνας μας για τη συνέχιση της λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ κρατάει χρόνια
πολλά», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΣΝ, κ. Λεοντόπουλος και συνεχίζει:

«Το αποδεικνύει περίτρανα η υπ’ αριθμ. 514/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δέχθηκε ότι:

«Η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του οργανισμού, εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεχούς καλύψεως των ασφαλισμένων, ιδίως σε φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών θεραπειών, όπως φάρμακα για καρκινοπαθείς, για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με σκλήρυνση κατά πλάκας με ηπατίτιδα, μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων κλπ., η στέρηση των οποίων, ιδίως σε περιπτώσεις διακοπής της πιστώσεως προς τους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».

Αυτό το αγνοεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου; Γιατί δεν το ανέφερε στη συνέντευξή του μαζί με τα τόσα ψεύδη που ισχυρίστηκε ότι τάχα τα φαρμακεία δεν εξυπηρετούν τους χρονίως πάσχοντες , ότι είναι ζημιογόνα (150.000.000 € κέρδος έχει ο ΕΟΠΥΥ από το να χορηγούνταν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων); Όσο για τις ατέλειωτες ουρές και την ταλαιπωρία , αυτά ανήκουν στο απώτερο παρελθόν», λέει ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος.

Νεφροπαθείς: Να θυμίσουμε στον πρόεδρο του ΠΦΣ…

Ο πρόεδρος των Νεφροπαθών συνεχίζει λέγοντας πως σήμερα ο χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτηση από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, «δεν υπερβαίνει τα 15΄ εκτός εάν κάποιο φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη».

Ταυτόχρονα θυμίζει στον πρόεδρο του ΠΦΣ περασμένες εποχές, όπως λέει, κατά τις οποίες υπήρξε το φαινόμενο διακοπής της πιστώσεως προς ασφαλισμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας, «οι οποίοι έκαναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν φάρμακα από τα οποία εξαρτιόταν η ίδια τους η ζωή, όπως ΦΥΚ που λαμβάνουν μεταμοσχευμένοι νεφρού και λοιπών συμπαγών οργάνων;

Ή μήπως να σας θυμίσουμε τις ομάδες εφόδου που επισκέπτονταν τα συνοικιακά φαρμακεία, τα οποία προσπαθούσαν να μας εξυπηρετήσουν γιατί αυτά τα φαρμακεία ήταν και είναι πάντα δίπλα μας. Θυμόσαστε τις «φιλικές» επισκέψεις που έκαναν αυτές οι ομάδες;».

Ο κ. Λεοντόπουλος διευκρινίζει απευθυνόμενος προς τον κ. Απόστολο Βαλτά σε πρώτο πρόσωπο, πως ούτε οι ασφαλισμένοι, ούτε το Υπουργείο, ούτε ο ΕΟΠΥΥ είναι με το μέρος του.

«Οι μόνοι που συμφωνούν ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι. Είναι οι μεγάλοι φαρμακέμποροι, που προκειμένου να αισχροκερδήσουν εις βάρος της ζωής μας , αφού αφήνουν χωρίς φάρμακα την αγορά με τις παράλληλες εξαγωγές. Τα περί μέτρων και εμποδίων γνωρίζετε ότι είναι τρίχες κατσαρές. Σας θυμίζουμε τις «σκούπες» που περνάνε από τα φαρμακεία και μαζεύουν τα φάρμακα.

Θυμόσαστε ακόμα ότι το μόνο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, που ήταν εκτός φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, ήταν το CELL CEPT, το οποίο από το φθινόπωρο κάθε έτους εξαφανιζόταν από την αγορά παρότι οι εταιρείες είχαν εισάγει 50% περισσότερη ποσότητα από τις υπάρχουσες ανάγκες.

Όλη αυτή η κατάσταση μάς οδηγούσε να προβαίνουμε σε ονομαστικές παραγγελίες στις εταιρείες. Δεν θα ξαναγυρίσουμε κύριε Πρόεδρε σε αυτά τα χρόνια, να είστε σίγουρος», τονίζει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των Νεφροπαθών καταλήγει λέγοντας πως οι σύλλογοι των ασθενών/χρονίως πασχόντων μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) γνωρίζουν πολύ καλά την προσφορά των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και έχουν δώσει αγώνα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

«Στη θέση μας αυτή είναι μαζί μας και ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε ανάγκη από Προστάτες! Αφήστε τους εκβιασμούς! Ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε πως δεν πρέπει να δώσετε συνέχεια σε αυτό το θέμα. Επιφυλασσόμεθα…», λέει ο κ. Λεοντόπουλος.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις