Τετάρτη, 29 Μαΐ
19oC Αθήνα

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια μωρά σε όλο τον κόσμο έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια μωρά σε όλο τον κόσμο έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο, από τη γέννηση του πρώτου «μωρού του σωλήνα» σε ένα βρετανικό νοσοκομείο το 1978 έως σήμερα, χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης, σε ετήσια βάση γεννιούνται πλέον τουλάχιστον 750.000 μωρά σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, διενεργούνται σχεδόν 3 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής. Στην Κίνα ετησίως γίνονται 1 εκατομμύριο και στην Ιαπωνία 455.000.

Ακολουθούν:

Οι ΗΠΑ με σχεδόν 280.000 κύκλους
Η Ισπανία με 129.000
Η Γαλλία με 117.000
Η Γερμανία με 107.000

Τα προαναφερθέντα συνολικά δεδομένα αφορούν το σχεδόν 90-95% της «παγκόσμιας δραστηριότητας». Η συλλογή τόσο αναλυτικών δεδομένων κατέστη δυνατή από τη στιγμή που η Κίνα δημιούργησε το 2020 και ανακοίνωσε μητρώο καταγραφής των κύκλων εξωσωματικής. Ανακοίνωσε επίσης πόσα μωρά γεννιούνται χάρη στην εξωσωματική στα εδάφη της.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κ. David Adamson, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης των Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ICMART), στο 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE 2023). Το συνέδριο διεξήχθη 25-28 Ιουνίου 2023 στην Κοπεγχάγη.

Όπως είπε ο κ. Adamson, οι υπολογισμοί που ανακοινώθηκαν «έχουν υψηλό βαθμό βεβαιότητας», διότι συμπεριλαμβάνουν όλα τα γνωστά μητρώα εξωσωματικής στον κόσμο.

Πολύδυμες κυήσεις και κατεψυγμένα έμβρυα

Σύμφωνα με πρόσθετα στοιχεία που παρέθεσε, από τα μωρά που γεννιούνται κάθε χρόνο χάρη στην εξωσωματική, σημαντικό ποσοστό προέρχονται από πολύδυμες κυήσεις. Υπολογίζεται ότι το 15% των γεννήσεων μετά από εξωσωματική παγκοσμίως, είναι πολύδυμες κυήσεις.

Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σημαντική διακύμανση από χώρα σε χώρα, η οποία εξαρτάται από τον αριθμό των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα της μητέρας. Στην Κίνα, λ.χ., φτάνει στο 20%. Στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι το χαμηλότερο στον κόσμο, μόλις 3%.

Ανοδική τάση, εξ άλλου, παρουσιάζουν και οι κύκλοι της εξωσωματικής που γίνονται με κατεψυγμένα έμβρυα. Πλέον, μόνο το 40% των εμβρύων που εμφυτεύονται είναι φρέσκα. Τα υπόλοιπα είναι κατεψυγμένα.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις