Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πέθανε και ο δεύτερος ασθενής που του είχαν μεταμοσχεύσει καρδιά χοίρου – Έζησε 6 εβδομάδες

Πέθανε και ο δεύτερος ασθενής που του είχαν μεταμοσχεύσει καρδιά χοίρου – Έζησε 6 εβδομάδες
ΑΠΕ ΜΠΕ - φωτογραφία αρχείου

Ο Lawrence Faucette, 58 ετών, ο δεύτερος άνθρωπος που έλαβε γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου σε μεταμόσχευση, πέθανε έξι εβδομάδες μετά την πειραματική διαδικασία.

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC), όπου είχε πραγματοποιηθεί η πειραματική διαδικασία, ανέφερε ότι η καρδιά του 58χρονου Lawrence Faucette άρχισε να δείχνει σημάδια απόρριψης τις τελευταίες ημέρες.

Ο ασθενής έζησε σχεδόν έξι εβδομάδες, αλλά ο οργανισμός του απέρριψε τελικά το μόσχευμα.
Ο 58χρονος Lawrence Faucette είχε υποβληθεί στη μεταμόσχευση στις 20 Σεπτεμβρίου. Έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είχε κριθεί ακατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς. Η καρδιά χοίρου ήταν η τελευταία του ελπίδα για επιβίωση.

Δυστυχώς, ο οργανισμός του έδειξε σημάδια απόρριψης του μοσχεύματος τις ημέρες πριν από τον θάνατό του, αναφέρει το CNN.

«Η τελευταία του επιθυμία ήταν να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όσα μάθαμε από αυτόν, για να έχουν άλλοι ασθενείς μία ευκαιρία για νέα καρδιά όταν δεν θα υπάρχει διαθέσιμο μόσχευμα. Ύστερα μας είπε ότι μας αγαπάει όλους. Θα μας λείψει πολύ», δήλωσε ο καθηγητής Χειρουργικής Dr. Bartley Griffith, κλινικός διευθυντής του Προγράμματος Καρδιακής Αλλομεταμόσχευσης του πανεπιστημίου. Ο Dr. Griffith είχε εκτελέσει την πειραματική μεταμόσχευση.

«Ο Larry άρχισε το ταξίδι μου με ανοικτό μυαλό και πλήρη εμπιστοσύνη στον Dr. Griffith και την ομάδα του. Γνώριζε ότι ο χρόνος του μαζί μας ήταν μικρός και αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία να προσφέρει στους άλλους», είπε η σύζυγος του εκλιπόντος κυρία Ann Faucette.

Ενθαρρυντική πορεία στην αρχή

Ο εκλιπών είχε παρουσιάσει σημαντική βελτίωση όταν του τοποθετήθηκε η καρδιά χοίρου. Τις εβδομάδες μετά την επέμβαση συμμετείχε ενεργά στις φυσιοθεραπείες του και περνούσε ολοένα περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

Ένα μήνα μετά την επέμβαση η καρδιά χοίρου έδειχνε να λειτουργεί ομαλά, παρότι είχε πια σταματήσει τα φάρμακα υποστήριξης της λειτουργίας της. Όπως όμως ισχύει με τις μεταμοσχεύσεις όλων των οργάνων, ο μεγάλος σκόπελος είναι η απόρριψη που μπορεί να εκδηλωθεί εντελώς αναπάντεχα.

Η ίδια ομάδα ιατρών είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο του 2022 και την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου. Ο πρώτος ασθενής ήταν ο 57χρονος David Bennett. Πέθανε δύο μήνες αργότερα, από συνδυασμό ποικίλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Περισσότεροι από 113.000 ασθενείς μόνο στις ΗΠΑ βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα. Οι 3.300 από αυτούς χρειάζονται μία καρδιά.

πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις