Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πλεύρης για έξαρση κορονοϊού στην Κίνα: «Απαιτείται μεγάλη προσοχή» – Σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη τα μέτρα

Πλεύρης για έξαρση κορονοϊού στην Κίνα: «Απαιτείται μεγάλη προσοχή» – Σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη τα μέτρα

Στην Κίνα και στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (02.01.2023) στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η έξαρση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει φυσική ανοσία

«Στην Κίνα η πολιτική “Zero Covid” ήταν αποτυχημένη και η χώρα βρίσκεται στην ίδια φάση που ήταν ένα χρόνο πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου γιατί τα επιστημονικά στοιχεία της Κίνας για τον κορονοϊό δεν είναι αξιόπιστα.

 «Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη», είπε ο Θάνος Πλεύρης αναφέροντας παράλληλα ότι αν κρίνεται επιτακτικό θα ακολουθήσουμε τα μέτρα που θα αποφασιστούν. 

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή» καθώς «κανείς δεν επιθυμεί πισωγύρισμα».

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Αναφορικά με την έλλειψη των φαρμάκων ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στη χαμηλή παγκόσμια παραγωγή παράλληλα με την τεράστια ζήτηση λόγω έξαρσης των ιώσεων.

Ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής γενόσημων, η οποία αυξάνεται για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών.

Επανέλαβε επίσης ότι απειλούνται με «λουκέτο» οι φαρμακαποθήκες που κάνουν εξαγωγές φαρμάκων που στην Ελλάδα είναι σε έλλειψη. Ήδη, όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, έχουν κλείσει οριστικά δύο φαρμακαποθήκες και άλλες πέντε ελέγχονται. 

«Δεν έχουμε ούτε αντιπυρετικά» λένε φαρμακοποιοί

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και ιώσεων. Πολλές φορές οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν από απλά αντιπυρετικά για παιδιά, μέχρι αντισταμινικά και κορτιζόνες. 

Για τις ελλείψεις φαρμάκων και την κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία μίλησε το πρωί της Δευτέρας (02.01.2023) στο OPEN ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου. «Ξεκινάμε με προβλήματα. Τις προηγούμενες μέρες των γιορτών υπήρξε πρόβλημα με τα φάρμακα που αφορούν τα παιδιά μας» είπε αρχικά. 

«Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση. Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό» πρόσθεσε – μεταξύ άλλων – ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου. 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις