Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, λειτουργώντας ως «ασπίδα» απέναντι στις ελεύθερες ρίζες
Τα δαμάσκηνα προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την μας, είτε τα καταναλώνουμε φρέσκα, είτε αποξηραμένα, παρέχοντας ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.
Ιδιαίτερα τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στην προστασία της καρδιάς, αλλά και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, λειτουργώντας ως «ασπίδα» απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού μας, οδηγώντας σε καρκίνο.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες, επίσης, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα δαμάσκηνα περιέχουν πάνω από τη διπλάσια ποσότητα πολυφαινολών σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή φρούτα, όπως τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα.
Παράλληλα, τα δαμάσκηνα περιέχουν πάνω από 15 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες. Αναλυτικά, τα θρεπτικά τους συστατικά τους είναι τα εξής:
Φυτικές ίνες: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους περιέχουν σορβιτόλη, η οποία είναι μια αλκοόλη σακχάρου με φυσικά καθαρτικά αποτελέσματα.
Βιταμίνες: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μικρές ποσότητες βιταμίνης C.
Μέταλλα: Τα δαμάσκηνα αποτελούν καλή πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό, που συμμετέχουν σε αρκετές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η μεταφορά του οξυγόνου, ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και την ενίσχυση της ενέργειας.
Πόσα να τρώτε
Η κατάλληλη ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και τις διατροφικές ανάγκες του καθενός. Ωστόσο, για τους περισσότερους ενήλικες, η κατανάλωση 4-6 αποξηραμένων δαμάσκηνων (περίπου 40 γραμμάρια) την ημέρα θεωρείται ασφαλής.
Η συγκεκριμένη ποσότητα παρέχει περίπου 3-4 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ προσφέρει ενέργεια χωρίς να προκαλεί υπερβολική αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τους. Σε περίπτωση, ωστόσο, που καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα, ενδέχεται να εμφανιστούν στομαχικές διαταραχές, όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια, λόγω της σερβιτόλης και των αδιάλυτων φυτικών ινών.
Πώς να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Τα δαμάσκηνα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, να προστεθούν σε σαλάτες, βρώμη, γιαούρτι ή ακόμα και σε μαγειρευτά φαγητά συνοδεία ξηρών καρπών (π.χ. χοιρινό ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα και καρύδια).