Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

ΠΟΥ: Η Ευρώπη να συνεχίσει το εμβόλιο της AstraZeneca – «Ανησυχητική» αύξηση κρουσμάτων

ΠΟΥ: Η Ευρώπη να συνεχίσει το εμβόλιο της AstraZeneca – «Ανησυχητική» αύξηση κρουσμάτων
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα» ανησυχητική την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε πολλές χώρες σημειώνει αυξητικές τάσεις εδώ και εβδομάδες. Την ίδια ώρα, η περιφερειακή διεύθυνση του ΠΟΥ καλεί τις χώρες να συνεχίσουν τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca, αν και τα τελικά πορίσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την επιδημιολογική κατάσταση στα Βαλκάνια καθώς και σε πολλές άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης», δήλωσε ο Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην αρμόδια για την Ευρώπη περιφερειακή διεύθυνση του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας πως οι αριθμοί των θανάτων και των νοσηλειών εκεί είναι αυτή τη στιγμή «από τους πιο αυξημένους στον κόσμο».

Τις επτά τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας του κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Click4more: «Καλπάζει» ο κορονοϊός στην Γερμανία: Εκτόξευση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο

«Η συχνότητα των περιστατικών συνεχίζει την ανοδική τάση της και μετακινείται προς ανατολάς. Βρισκόμαστε στην τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου των κρουσμάτων» στην περιφέρεια της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την Covid-19 στην Ευρώπη είναι σήμερα πιο αυξημένος απ’ ό,τι ήταν κατά την ίδια περυσινή περίοδο, πράγμα που αντανακλά τη γενικευμένη επίδραση που έχει αυτός ο ιός», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον Κλούγκε, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό «θα έρθουν», όμως προς το παρόν οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που είναι σε ισχύ.

«Ο εμβολιασμός (…) δεν αντικαθιστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και δημόσιας υγείας», προειδοποίησε.

Ανάλογα με τη χώρα στην περιφέρεια αυτή, η οποία περιλαμβάνει το Ισραήλ, έχουν εμβολιασθεί μέχρι τώρα από λιγότερο από 1% μέχρι και σχεδόν το 50% του πληθυσμού, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Χανς Κλούγκε υπογράμμισε εξάλλου πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερβαίνουν κατά πολύ οποιουσδήποτε κινδύνους και οι χώρες σ’ όλη την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για να βοηθήσει να σωθούν ζωές στην πανδημία.

Ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων αιματικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί και οδήγησαν τις κυβερνήσεις μερικών χωρών της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν μερικές ή όλες οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή από άλλους συμπτωματικούς παράγοντες», δήλωσε ο Κλούγκε προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή πάντως, τα οφέλη από το εμβόλιο AstraZeneca υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους — και η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, για να σωθούν ζωές».

Πολωνία, Ουγγαρία και Ουκρανία στη δίνη της πανδημίας 

Η Πολωνία κατέγραψε 27.278 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή του έτους. Συνολικά στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 1.984.248 κρούσματα και 48.388 θάνατοι.

Στην Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, αναμένεται κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας το αργότερο ως το τέλος Μαρτίου, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ακόμα. Ο Γκέργκελι Γκούλιας είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, το οποίο θα ξεκινήσει ανάλογα με την εξέλιξη των εμβολιασμών.

Στην Ουκρανία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο και οι θάνατοι έφτασαν τις 29.253, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ σήμερα, η πρωτεύουσα Κίεβο αναμένεται να μπει σε αυστηρό λοκντάουν για τρεις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 20 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, τα θέατρα και τα εμπορικά κέντρα θα κλείσουν, οι θεατές θα απαγορεύεται να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις, τα εστιατόρια θα δίνουν μόνο γεύματα για έξω, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, ενώ όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν σε καθεστώς τηλεργασίας.

Στην Ουκρανία παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, την οποία ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ χαρακτήρισε “τρίτο κύμα” της επιδημίας. Χθες Τετάρτη στην Ουκρανία καταγράφηκαν 289 θάνατοι από covid-19, ημερήσιο ρεκόρ, ενώ σήμερα καταγράφηκε επίσης υψηλός αριθμός νεκρών, 267, επεσήμανε ο Στεπάνοφ στο Facebook. Η άνοδος των κρουσμάτων και των θανάτων ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις περιφέρειες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς για να ανασχέσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις