Υγεία

Πρόωρος θάνατος: Μικρότερος ο κίνδυνος για όσους ανθρώπους έχουν έναν σκοπό στην ζωή τους

Οι άνθρωποι που διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα κάποιου σκοπού στη ζωή τους μπορεί να «αποφύγουν» τον πρόωρο θάνατο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Προληπτικής Ιατρικής «Preventive Medicine». 

Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες που είχαν δείξει ότι το να έχει κάποιος το αίσθημα ενός σκοπού, δηλαδή μίας κατεύθυνσης προς έναν στόχο στη ζωή του, σχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων με μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ή άνοια και μπορεί να «αποφύγει» τον πρόωρο θάνατο. Δείχνει μάλιστα ότι αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα, αν και φαίνεται πως οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο στην υγεία τους από την προστατευτική ύπαρξη ενός στόχου ζωής.

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που είχαν την υψηλότερη αίσθηση σκοπού εμφάνιζαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου (15,2%), ενώ εκείνοι που δεν είχαν σκοπό στη ζωή τους είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (36,5%). Η συσχέτιση σκοπού-μικρότερης θνησιμότητας βρέθηκε ελαφρώς μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Την εν λόγω μελέτη έκαναν ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Κοϊχίρο Σίμπα, και ανέλυσαν στοιχεία για 13.159 ανθρώπους άνω των 50 ετών σε βάθος οκταετίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1