Υγεία

Σε ποιες τροφές θα βρείτε την κάθε βιταμίνη και μέταλλο χρειάζεται το σώμα σας

Η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται άμεσα από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, με τα οποία εφοδιάζεται μέσω της διατροφής.

Για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας, χρειάζεστε μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που κυμαίνονται από αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν διάφορες παθήσεις, μέχρι βαρέα μέταλλα που δομούν έναν γερό σκελετικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι μπορείτε να πάρετε πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων, σχεδόν όλα μπορείτε να βρείτε στις τροφές που καταναλώνετε, ή θα έπρεπε να καταναλώνετε, κάθε μέρα.

Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή/και μέταλλο που χρειάζεστε:
 
Βιταμίνη Α: Γλυκοπατάτες.
 
Βιταμίνη Β-6: Ψάρι, πουλερικά και συκώτι βοοειδούς.
 
Βιταμίνη Β-12: Μύδια. Επίσης στα περισσότερα ζωικά προϊόντα.
 
Βιταμίνη C: Κόκκινες μεγάλες πιπεριές. Επίσης ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι και πορτοκάλι.
 
Ασβέστιο: Γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
 
Βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια, όπως ξιφίας και σολομός.
 
Βιταμίνη Ε: Ηλιόσπορος και αμύγδαλα.
 
Φολικό οξύ: Συκώτι βοοειδούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
 
Σίδηρος: Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.
 
Βιταμίνη Κ: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ)
 
Λυκοπένιο: Καρπούζι και ντομάτες.
 
Μαγνήσιο: Βρώμη. Επίσης αμύγδαλα και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι.
 
Νιασίνη: Φιστίκια και φιστικοβούτυρο. Επίσης συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου.
 
Ω-3 λιπαρά οξέα: Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.
 
Κάλιο: Γλυκοπατάτες. Επίσης μπανάνες, πάστα ντομάτας, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.
 
Ψευδάργυρος: Στρείδια. Επίσης κόκκινο κρέας και πουλερικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1