Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Σωτήρης Τσιόδρας: Τα σενάρια για το μέλλον της πανδημίας – Ίσως χαθεί η ανοσία

Σωτήρης Τσιόδρας: Τα σενάρια για το μέλλον της πανδημίας – Ίσως χαθεί η ανοσία

Οι παραλλαγές SARS-CoV-2 (κορονοϊός) μπορεί να συνεχιστούν και δεν αποκλείεται να χαθεί η ανοσία που με κόπο αποκτήσαμε. Τάδε έφη Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σήμερα (15.10.2022) σε ημερίδα ιδιωτικού νοσοκομείου αναφέρθηκε στα τέσσερα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και επανέλαβε ότι χάρη στα εμβόλια σώθηκαν περισσότερες από 40.000 ζωές στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του νοσοκομείου «ΙΑΣΩ», με θέμα τις «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα» ο Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχτηκε πως οι επιστήμονες κάνουν εκτιμήσεις και δεν γνωρίζουν ακριβώς πως θα εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον η πανδημία του κορονοϊού. 

Πρώτο σενάριο

Όπως είπε, σύμφωνα με το πρώτο ανησυχητικό σενάριο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερες νέες παραλλαγές του κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι σταδιακά θα χάνουμε την ανοσία που με τόσο κόπο αποκτήσαμε.

Εάν αυτό το σενάριο επικρατήσει τότε «είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε νέα εμβόλια» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα ονομάτισε τα στελέχη της Όμικρον που απ’ ότι φαίνεται θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Αυτά είναι:

  • το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο διαφεύγει από την προστασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
  • το στέλεχος ΒΑ.4.6, το οποίο αρχίζει να κυριαρχεί στις ΗΠΑ έναντι της Όμικρον 5 (ΒΑ.5) και
  • το στέλεχος ΧΒΒ, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη Σιγκαπούρη

Στην Ελλάδα όπως προκύπτει από το δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των παραλλαγών του SARS-CoV-2, κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Όμικρον 5 (ΒΑ.5) και σε ποσοστό 98%.

Δεύτερο σενάριο

Το δεύτερο ανησυχητικό σενάριο, λέει πως υπάρχει περίπτωση παράλληλης συνύπαρξης κορονοϊού και γρίπης, ένα σενάριο που απειλεί ιδιαίτερα το βόρειο Ημισφαίριο, το οποίο εισέρχεται στον χειμώνα, και μαζί με αυτό και τη χώρα μας.

Το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό, καθώς μέχρι πρότινος η επιδημία της γρίπης είχε εξαφανιστεί. Τώρα, όμως, και από τα στοιχεία που μας έρχονται από τον χειμώνα και τη γρίπη που «επισκέφθηκε» φέτος το Νότιο Ημισφαίριο νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και νωρίτερα από τον κορονοϊό, προκάλεσε μεγάλη επιδημία, με 250.000 περιστατικά και πολλούς θανάτους.

Αν και παραμένει ένα σενάριο, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, εάν επικρατήσει παράλληλη επιδημία γρίπη – κορονοϊού θα υπάρχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό άνω των 60 ετών. Έτσι, έκρουσε για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτές τις ηλικίες και ζήτησε από τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν άμεσα με το εμβόλιο της γρίπης, προκειμένου να προλάβουν το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η επιδημία γρίπης.

Τρίτο σενάριο

Στην τρίτη περίπτωση, που και αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεν αποκλείεται σε μια πιθανή νέα έξαρση της Covid-19 να μην αξιοποιηθούν επαρκώς τα όπλα της επιστήμης, δηλαδή τα εμβόλια και οι πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της Covid-19.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι το όφελος τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τις αντιικές θεραπείες είναι τεράστιο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, σημειώνοντας πως υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση στην Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων να αξιοποιηθούν οι κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, ώστε να διανέμουν με ταχύτητα τα αντιιικά φάρμακα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Το τέταρτο σενάριο

Η τέταρτη περίπτωση είναι η πιο ελπιδοφόρα και περιλαμβάνει δύο σκέλη: Στο πρώτο σκέλος, όλα τα στελέχη που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θα είναι παρακλάδια της Όμικρον, για την οποία έχουν ήδη αποκτήσει μεγάλη ανοσία, αλλά και τα εμβόλια «πιάνουν» τις μεταλλάξεις.

Στο δεύτερο σκέλος, οι κοινωνίες θα επανέλθουν την κανονικότητα τηρώντας τα στοιχειώδη μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο της πανδημίας, με σκοπό να προστατευθούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι που εξακολουθούν να κινδυνεύουν.

«Προσωπικά βλέπω μια νέα αρχή. Και αυτή περιλαμβάνει τη διαχείριση όλων των προκλήσεων που μας άφησε η πανδημία καθώς υποχωρεί. Είναι σαφές ότι αφήσαμε πίσω μας την επείγουσα φάση της πανδημίας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό ως επιστήμονες και ως πολίτες» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις