Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Συναγερμός στις ΗΠΑ για γονόρροια ανθεκτική σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά

Συναγερμός στις ΗΠΑ για γονόρροια ανθεκτική σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας (DPH) των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες (19.01.2023) ότι εντόπισε ένα νέο στέλεχος γονόρροιας σε κάτοικο της Μασαχουσέτης που εμφάνισε μειωμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά αντιβιοτικά και ένα άλλο κρούσμα με γενετικούς δείκτες που υποδεικνύουν παρόμοια απόκριση στο φάρμακο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αντοχή ή μειωμένη ανταπόκριση σε πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών στη γονόρροια στη χώρα.

Και οι δύο περιπτώσεις στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ θεραπεύτηκαν επιτυχώς με κεφτριαξόνη, το αντιβιοτικό που συνιστάται επί του παρόντος για τη θεραπεία της γονόρροιας. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί άμεση σχέση μεταξύ των δύο ατόμων.

Η γονόρροια είναι μια βακτηριακή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Μπορεί να παρουσιαστεί χωρίς συμπτώματα και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, στειρότητα και άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτό το στέλεχος γονόρροιας έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε χώρες Ασίας-Ειρηνικού και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι στις ΗΠΑ. Ένας γενετικός δείκτης κοινός σε αυτούς τους δύο κατοίκους της Μασαχουσέτης είχε επίσης προηγουμένως παρατηρηθεί σε μια περίπτωση στη Νεβάδα, αν και αυτό το στέλεχος διατήρησε ευαισθησία σε τουλάχιστον μία κατηγορία αντιβιοτικών. Συνολικά, αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση ότι τα στελέχη της γονόρροιας στις ΗΠΑ γίνονται λιγότερο ανταποκρινόμενα σε ένα περιορισμένο «οπλοστάσιο» αντιβιοτικών.

Τα κρούσματα της Μασαχουσέτης εντοπίστηκαν από το Κρατικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της DPH ως μέρος των δραστηριοτήτων επιτήρησης ασθενειών. Οι επιδημιολόγοι πεδίου στο Τμήμα Πρόληψης Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων της DPH διεξάγουν ανίχνευση επαφών για να προσδιορίσουν εάν άλλα άτομα έχουν αποκτήσει αυτή τη μόλυνση. Σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και τοπικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, η DPH επεκτείνει τις δοκιμές της σε δείγματα γονόρροιας για ενδείξεις αυτού του στελέχους σε άλλους ασθενείς.

Η DPH έχει εκδώσει προειδοποίηση σε κλινικούς ιατρούς και εργαστήρια για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με αυτό το νέο στέλεχος. Η προειδοποίηση συνιστά αυξημένη χρήση εργαστηριακών δοκιμών καλλιέργειας για άτομα με συμπτώματα γονόρροιας για την ανίχνευση αντοχής στα αντιβιοτικά και υπενθυμίζει στους παρόχους τη διαδικασία υποβολής δειγμάτων γονόρροιας στο Κρατικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για υποστήριξη της παρακολούθησης της DPH και του CDC για περαιτέρω αντοχή σε αυτόν τον οργανισμό. Αυτή η ειδοποίηση ενισχύει επίσης τη σύσταση του CDC για χρήση υψηλών δόσεων του αντιβιοτικού κεφτριαξόνης για τη θεραπεία όλων των περιπτώσεων γονόρροιας και για τη διενέργεια δοκιμών παρακολούθησης για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ασθενείς με γονόρροια αντιμετωπίζονται επιτυχώς.

«Η ανακάλυψη αυτού του στελέχους γονόρροιας είναι μια σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, την οποία το DPH, το CDC και άλλα τμήματα υγείας επαγρυπνούσαν για τον εντοπισμό στις ΗΠΑ», δήλωσε η Επίτροπος Δημόσιας Υγείας Margret Cooke. «Προτρέπουμε όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα να ελέγχονται τακτικά για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων τους και αύξησης της χρήσης προφυλακτικών όταν κάνουν σεξ. Συνιστάται στους κλινικούς γιατρούς να επανεξετάσουν την κλινική ειδοποίηση και να βοηθήσουν στις εκτεταμένες προσπάθειες επιτήρησής μας».

Η γονόρροια έχει αυξηθεί στη Μασαχουσέτη και σε εθνικό επίπεδο, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εξάπλωση αυτού του στελέχους που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Στη Μασαχουσέτη, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γονόρροιας έχουν αυξηθεί κατά 312% από το χαμηλό σημείο των 1.976 περιπτώσεων το 2009 σε 8.133 το 2021. Σε εθνικό επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 131% μεταξύ 2009 και 2021, με 696.764 περιπτώσεις στις ΗΠΑ να έχουν αναφερθεί σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το CDC.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις