Υγεία

Τα παιδιά δεν κρυώνουν, κολλάνε

Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και με το φθινόπωρο κάνουν την εμφάνισή τους και οι εποχιακές λοιμώξεις. Τα παιδιά, μόλις κρυώσει ο καιρός, έχουν μπούκωμα, βήχα ή κάνουν πυρετό. 

Η πρώτη αντίδραση των γονιών είναι πως το παιδί κρύωσε, ότι δεν ντύθηκε καλά ή ότι βγήκε έξω λουσμένο. Τα παιδιά όμως δεν αρρωσταίνουν επειδή κρύωσαν! Αρρωσταίνουν επειδή κόλλησαν!

Κόλλησαν κάποιον μικροοργανισμό, συνήθως κάποιον ιό, και πιο σπάνια κάποιο μικρόβιο, από κάποιον άλλον που τους τον μετέδωσε. Και συνήθως από κάποιο άλλο παιδάκι στο σχολείο.

Όλες αυτές οι λοιμώξεις, τα κρυώματα των παιδιών που λέμε, είναι λοιμώδη νοσήματα που οφείλονται σε δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς. Και Λοιμώδης σημαίνει Μολυσματικός. Άρα μεταδοτικός!

Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν κυρίως το χειμώνα;

Γιατί όμως εμφανίζονται οι ιώσεις κυρίως το χειμώνα, μόνο όταν κρυώνει ο καιρός;

Είναι γιατί λόγω της πτώσης τη θερμοκρασίας έχουμε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς και παιδιά που συνωστίζονται κι έρχονται σε κοντινή επαφή (σχολείο, κλειστοί παιδότοποι, παιδικοί σταθμοί κλπ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ένα να μεταδίδει τον λοιμογόνο παράγοντα στο άλλο, πιο συχνά είτε μέσω του αέρα και με την εισπνοή σταγονιδίων (βήχας, φτάρνισμα), είτε με άμεση επαφή με μολυσμένα χέρια ή μολυσμένα αντικείμενα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά;

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων είναι φυσικά η πρόληψη.

Πώς επιτυγχάνεται; Διδάξτε το παιδί σας πώς να πλένει καλά τα χέρια του χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό, και επιμείνετε να τα πλένει πάντα πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.

Μάθετέ του να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει με τον αγκώνα του (και όχι με την παλάμη όπως συνηθιζόταν) ή με ένα χαρτομάντηλο που κατόπιν το πετάμε.

Αποφύγετε κλειστούς μη καλά αεριζόμενους χώρους κατά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων & αερίζετε τακτικά και σχολαστικά το σπίτι ή οποιονδήποτε κλειστό χώρο.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με πλούσια διατροφή, με τακτική άσκηση, ξεκούραση και φυσικά τηρώντας το πρόγραμμα των εμβολιασμών του.

Εμπνεύστε το να απολαμβάνει την καθημερινή ατομική του καθαριότητα.

Ντύστε το με κατάλληλα ρούχα, έτσι ώστε να μη δυσφορεί-είτε από κρύο είτε από ζέστη. Την εποχή αυτή που η θερμοκρασία ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδείκνυται η ένδυση «κατά στρώματα» με διάφορα layers ώστε να προσαρμόζεται η ένδυση του ανάλογα με τον καιρό (ένα ζακετάκι που μπορεί να βγει όταν ζεστάνει η μέρα, ή ένα κοντομάνικο μέσα από το φουτεράκι αντίστοιχα).

Πηγή: Γιατροί SOS / Ευαγγελία Παπαθεοδώρου, Παιδίατρος

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1