Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Τέταρτη δόση εμβολίου: Για ποιους θα ανοίξει η πλατφόρμα πόσο μακρυά από την τρίτη δόση πρέπει να γίνεται

Τέταρτη δόση εμβολίου: Για ποιους θα ανοίξει η πλατφόρμα πόσο μακρυά από την τρίτη δόση πρέπει να γίνεται

Στη σύσταση για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Δικαιούχοι της δεύτερης αναμνηστικής δόσης είναι επίσης και τα άτομα με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Με την ενίσχυση της θωράκισης των περισσότερο ευάλωτων, η πολιτεία φιλοδοξεί να προχωρήσει με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στην κατάργηση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου.

Μετά από διεξοδική ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων που έχουν δημοσιοποιηθεί διεθνώς για την προστασία που προσφέρει -ακόμη και από τις μεταλλάξεις- η δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη κατά σειρά), οι γιατροί της αρμόδιας Επιτροπής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών.

Πότε γίνεται η τέταρτη δόση

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών θα ανοίξει, ωστόσο, για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Η δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη) μπορεί να γίνεται μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική (τρίτη).

Να σημειωθεί πως η δόση αυτή είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Δεν επηρεάζει, δηλαδή, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που μετά την τρίτη δόση είναι απεριόριστη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά, με τις ηλικιακές ομάδες των δικαιούχων να κατεβαίνουν ανά δεκαετία.

Η πλατφόρμα για τα πρώτα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και αργότερα για τους 60-69 ετών.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις