Υγεία

Το ελαιόλαδο “όπλο” κατά του καρκίνου

Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής θεωρείται εδώ και καιρό ως το «κλειδί» για μια ζωή μακρά και με υγεία.

Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ βρήκε έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η παραπάνω πρόταση είναι αληθινή.

Ένα συστατικό που περιέχεται στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, η ολεοκανθάλη, «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η ολεοκανθάλη (oleocanthal) καταστρέφει ένα μέρος των καρκινικών κυττάρων, που ονομάζεται λυσόσωμα (lysosome) και το οποίο ενεργεί ως η «χωματερή» των κυττάρων, απελευθερώνοντας πρωτεΐνες που προκαλούν το θάνατό τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα πέθαιναν πολύ γρήγορα, μέσα σε μισή με μία ώρα, γράφει η Daily Mail.

«Το λυσόσωμα είναι κάτι σαν το σκουπιδότοτο, το κέντρο ανακύκλωσης, του κυττάρου και μόλις ‘ανοίξει’ επικρατεί… μια κόλαση» εξήγησε ο καθηγητής Paul Breslin από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rutgers και συνέχισε: «Το λυσόσωμα είναι απομονωμένο στο κύτταρο γιατί είναι πολύ τοξικό. Αν σπάσει η μεμβράνη που το χωρίζει, το εσωτερικό του διαρρέει στο υπόλοιπο κύτταρο. Αυτό είναι γεμάτο από επιθετικά ένζυμα, τα οποία μπορούν να διασπάσουν σχεδόν οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτά».

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές, η ολεοκανθάλη δε βλάπτει τα υγιή κύτταρα, απλώς αναστέλλει προσωρινά τον κύκλο ζωής τους.

«Τα βάζει για ύπνο» είπε ακόμη ο καθηγητής, η μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular and Cellular Oncology.

«Μετά από μία ημέρα, τα υγιή κύτταρα επανέρχονται στους ρυθμούς τους. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν μεγαλύτερα και πιο ενεργά λυσοσώματα και υπάρχει κάτι που τα κάτι πολύ πιο ευάλωτα απ’ ό,τι τα υγιή –όμως δε γνωρίζουμε ακόμη γιατί».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το επόμενο είναι να προχωρήσουν πέρα από τις εργαστηριακές εξετάσεις και να δείξουν ότι η ολεοκανθάλη μπορεί να «σκοτώσει» τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει τους όγκους σε ζώντα ζώα.

Μια έρευνα που είχε διεξάγει το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε 26.000 ανθρώπους για διάστημα οκτώ ετών, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 9%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1