Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το εμβόλιο της Pfizer «νικά» τον κορονοϊό; Έρευνα «δείχνει» μείωση 94% των συμπτωματικών φορέων

Pfizer: Αίτημα για επείγουσα έγκριση του εμβολίου του κορονοϊού
Φωτογραφία Αρχείου

Μια μείωση κατά 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις του κορονοϊού μεταξύ 600.000 ανθρώπων που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ανέφερε σήμερα ο μεγαλύτερος πάροχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Ισραήλ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στη χώρα.

Ο Health Maintenance Organization (HMO) Clalit, που καλύπτει περισσότερους από τους μισούς Ισραηλινούς, ανέφερε πως η ίδια ομάδα ήταν επίσης 92% λιγότερο πιθανό να αναπτύξει σοβαρή ασθένεια από τον κορονοϊό.

Η σύγκριση έγινε με μια ομάδα ίδιου μεγέθους, με αντίστοιχα ιατρικά ιστορικά, που δεν είχε λάβει το εμβόλιο.

«Δείχνει αναμφίβολα πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στον πραγματικό κόσμο μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, ακριβώς όπως βρέθηκε να είναι στην κλινική έρευνα», δήλωσε ο Ραν Μπάλισερ, διευθυντής καινοτομίας της Clalit.

Click4more: Κορονοϊός: Τα 4 υποκείμενα νοσήματα που οδηγούν σε περισσότερους θανάτους από COVID-19

Πρόσθεσε πως τα δεδομένα δείχνουν πως το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε με τη σύμπραξη της γερμανικής BioNTech, είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ερευνητές στο Weizmann Institute of Science, που πινακοποιούν εθνικά δεδομένα, δήλωσαν σήμερα πως μια ευδιάκριτη πτώση στη νοσηλεία και στη σοβαρή νόσηση που ταυτοποιήθηκε νωρίτερα ανάμεσα στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιάζονταν –ηλικίας 60 ετών και άνω– παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσήσεις εξακολουθούν να αυξάνονται στις ομάδες νεότερων ατόμων που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς εβδομάδες αργότερα.

Το Ισραήλ διενεργεί ένα γρήγορο πρόγραμμα εμβολιασμού και η βάση δεδομένων του δίνει μια εικόνα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και σε ποιο σημείο οι χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν την ανοσία της κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις