Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Το «λίπος στο συκώτι» απειλεί τον εγκέφαλο – Τι ανακάλυψαν επιστήμονες στο εργαστήριο

Το «λίπος στο συκώτι» απειλεί τον εγκέφαλο – Τι ανακάλυψαν επιστήμονες στο εργαστήριο
Reuters

Η πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη διατροφή σχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου. Επιστήμονες ανακάλυψαν σε πειράματα στο εργαστήριο ευρήματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η νέα αυτή έρευνα αποκαλύπτει πως η λιπώδης διήθηση του ήπατος (σ.σ. λίπος στο συκώτι) μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρή δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ λόγω της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας, δεν απειλεί μόνο με κίρρωση, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας στο μέλλον. 

Ένοχη είναι ως φαίνεται η κατανάλωση πολλής ζάχαρης και λιπαρών. Όπως έδειξε η έρευνα, η συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα προκαλεί μείωση στην οξυγόνωση του εγκεφάλου. Προκαλεί επίσης φλεγμονή στον εγκεφαλικό ιστό, που σχετίζεται με σοβαρές νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η άνοια.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι πάσχει το 25% του πληθυσμού και ποσοστό έως 80% των παχύσαρκων ασθενών. Οι περισσότεροι πάσχοντες όμως δεν το γνωρίζουν, διότι η διήθηση δεν προκαλεί συμπτώματα.

Η νέα έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια από επιστήμονες του King’s College στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου της Λωζάνης. Οι ερευνητές χώρισαν τα τρωκτικά σε δύο ομάδες, χορηγώντας τους διαφορετικά διαιτολόγια.

Το ένα παρείχε στα μισά από αυτά λίπη, που δεν υπερέβαιναν το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους. Το άλλο παρείχε στα υπόλοιπα τρωκτικά λίπη που αντιστοιχούσαν στο 55% των ημερήσιων θερμίδων τους. Τα ζώα αυτά κατανάλωναν επίσης νερό με ζάχαρη (φρουκτόζη/γλυκόζη). Η σύσταση αυτού του διαιτολογίου είναι παρόμοια με την κλασική, ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή, που βασίζεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στα ροφήματα με ζάχαρη.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Hepatology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, μετά από 16 εβδομάδες εξέτασαν τα ποντίκια τους διαπιστώνοντας πως όσα έτρωγαν τα περισσότερα λίπη:

* Είχαν γίνει παχύσαρκα

* Παρουσίαζαν λιπώδη διήθηση του ήπατος

* Είχαν αντοχή στην ινσουλίνη

* Είχαν ενδείξεις δυσλειτουργίας του εγκεφάλου τους.

Η δυσλειτουργία αυτή αποδόθηκε σε μειωμένη οξυγόνωση και σε φλεγμονή του εγκεφάλου, που προκαλούσε επίσης στα ποντίκια:

* Νευρικότητα

* Ενδείξεις κατάθλιψης

Αντιθέτως, τα ποντίκια που τρέφονταν υγιεινά δεν είχαν αναπτύξει λιπώδη διήθηση του ήπατος ούτε αντοχή στην ινσουλίνη. Επιπλέον, συμπεριφέρονταν φυσιολογικά και ο εγκέφαλός τους ήταν εντελώς υγιής.

Συνεχίζεται ασυμπτωματικά για χρόνια

«Είναι πολύ ανησυχητική η επίδραση που έχει στον εγκέφαλο η συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anna Hadjihambi, από το Ινστιτούτο Ηπατολογίας Roger Williams του King’s College. «Πόσο μάλλον που η λιπώδης διήθηση αναπτύσσεται σταδιακά και συνεχίζεται ασυμπτωματικά για χρόνια, δίχως οι πάσχοντες να γνωρίζουν γι’ αυτήν».

Και συνέχισε: «Η νέα μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης των λιπαρών και της ζάχαρης από τη διατροφή μας. Είναι σημαντικό όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία, αλλά και για να προστατευθούν το ήπαρ και ο εγκέφαλος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης και άνοιας αργότερα στη ζωή, όταν ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευάλωτος λόγω ηλικίας».

πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις