Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τρίτη δόση εμβολίου: Αλλαγή στάσης από τον ECDC – «Να εξεταστεί για όλους τους ενηλίκους»

Κορονοϊός: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και στους εφήβους

Αλλάζει «ρότα» το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε ότι αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η επικεφαλής Άντρεα Αμον δήλωσε σήμερα ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία του που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, το ECDC, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θεωρούσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά συνιστούσε να εξεταστεί η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα με εξασθενημένο ανοσιοποιητικό σύστημα, καθώς και η χρήση τους σε ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα.

Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά λαμβάνονται υπόψιν στην λήψη αποφάσεων.

Ο ECDC τονίζει επίσης την ανάγκη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων ως άμεσου μέτρου για τον έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ανησυχία για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα συνδέονται παραδοσιακά με δραστηριότητες όπως κοινωνικές συγκεντρώσεις, ψώνια και ταξίδια, που δημιουργούν σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνει.

Moντέλα πρόβλεψης που εξετάζουν το πόσοι έχουν εμβολιαστεί, αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το για πόσο προσφέρουν ανοσία (συμπεριλαμβανόμενης και της αναμνηστικής δόσης) δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κινδύνου ασθένειας την μετάλλαξη Δέλτα, αναμένεται να είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των εισαγωγών στις ΜΕΘ τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μετά από μια περίοδο πτώσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η μετάλλαξη Δέλτα αντισταθμίζει τον εμβολιασμό

Αυτό σχετίζεται με την κυκλοφορία της μετάλλαξης Δέλτας στο πλαίσιο του ανεπαρκούς εμβολιασμού και της εκτεταμένης χαλάρωσης των μέτρων. Ενώ η επιβάρυνση από τον κορονοϊό είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό εμβολιασμό, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης επιβάρυνσης ακόμη και μεταξύ των χωρών με υψηλότερα ποσοστά. Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που αντισταθμίζει τη μείωση της μετάδοσης που επιτυγχάνεται με την τρέχουσα ανάπτυξη εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Μέχρι σήμερα, το 65,4% του συνολικού πληθυσμού και το 76,5% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19. Ο συνολικός ρυθμός εβδομαδιαίας αύξησης της «απορρόφησης» των εμβολίων στην ΕΕ/ΕΟΧ επιβραδύνεται και οφείλεται κυρίως στη διάδοση σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Τέσσερις χώρες εξακολουθούν να αναφέρουν λιγότερο από το 50% πλήρους εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτρέπει με επιτυχία τους θανάτους, να μειώνει τις νοσηλείες και τη μετάδοση στην ΕΕ/ΕΟΧ, παρά την εμφάνιση και τη συνεχιζόμενη κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα η οποία είναι έως και 60% πιο μεταδοτική από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή Άλφα.

Τα διαθέσιμα στοιχεία, που προκύπτουν από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά από αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα. Όλες οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολιασμού «πρόσθετης δόσης» (για την καλύτερη προστασία των ατόμων που εμφανίζουν ανεπαρκή ανοσολογική απόκριση στο αρχικό πρόγραμμα) και «ενισχυτικού» εμβολιασμού (για τη βελτίωση της προστασίας σε άτομα για τα οποία η ανοσία μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος).

Τρίτη δόση για όλους στην Σουηδία

Πάντως η Σουηδία θα ξεκινήσει σταδιακά να επιβάλλει τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους ενήλικες Σουηδούς έπειτα από την άνοδο των κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου τεχνολογίας mRNA χορηγούνται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών στη Σουηδία με την προοπτική να επεκταθούν και σε άλλες ομάδες και να πειστεί μια μεγάλη ομάδα ανεμβολίαστων.

“Είμαστε αντιμέτωποι με έναν αβέβαιο χειμώνα”, είπε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν. “Μπορείτε να συνεισφέρετε μένοντας σπίτι σας αν είστε άρρωστοι ή κάνοντας το εμβόλιο αν δεν το έχετε ακόμη κάνει και κάνοντας την ενισχυτική δόση όταν θα σας επιτραπεί”, συνέχισε.

Δεν ανακοινώθηκε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η υπηρεσία υγείας της Σουηδίας έχει ανακοινώσει ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να χορηγούνται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ότι θα προηγηθεί ο εμβολιασμός όσων είναι 50 ετών και άνω και των ευάλωτων ομάδων προτού η σταδιακή επέκταση του εμβολιασμού γίνει για όλους τους Σουηδούς άνω των 18 ετών.

Όπως είπε η Χάλενγκρεν, οι αρχές υγείας είναι επίσης επιφορτισμένες με την προετοιμασία των πιθανών επιπρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μετά την εισαγωγή των εμβολιαστικών πάσων στη χώρα που θα απαιτούνται για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 100 άτομα από τον ερχόμενο μήνα.

Η Σουηδία κατήργησε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας στις αρχές του χρόνου καθώς εμβολιάστηκε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμενε υπό έλεγχο.

Σε αντίθεση με πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές της η σκανδιναβική αυτή χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής καταγράψει ένα νέο κύμα μολύνσεων και οι νοσηλείες παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά υπάρχουν διάφορες ενδείξεις ότι η πανδημία ανοίγει και πάλι βήμα.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις