Υγεία

“Χάπι συμπόνιας” κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην ανισότητα

Αμερικανοί ερευνητές δοκίμασαν ένα «χάπι συμπόνιας» σε ανθρώπους και, αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου τους, κατάφεραν να τους κάνουν πιο συμπονετικούς και πιο ευαίσθητους στην οικονομική ανισότητα.

Οι επιστήμονες δύο πανεπιστημίων της Καλιφόρνια, του Μπέρκλει και του Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Άντριου Κάϊζερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, πειραματίσθηκαν με 35 εθελοντές, 18 γυναίκες και 17 άνδρες, οι οποίοι πήραν τυχαία είτε ένα χάπι με τη δραστική ουσία τολκαπόνη (η οποία παρατείνει τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο), είτε ένα ψευδοφάρμακο (πλασέμπο).

Οι εθελοντές κλήθηκαν να παίξουν στο εργαστήριο ένα απλό οικονομικό παιγνίδι, στο οποίο έπρεπε να μοιράσουν ένα δεδομένο ποσό χρημάτων ανάμεσα στον εαυτό τους και σε έναν άλλο ανώνυμο άνθρωπο. Όσοι είχαν πάρει το χάπι τολκαπόνης, έκαναν την μοιρασιά των χρημάτων με πολύ πιο δίκαιο τρόπο απέναντι στον ξένο, από ό,τι όσοι είχαν πάρει το εικονικό χάπι, που αποδείχτηκαν λιγότερο ευαίσθητοι στην ανισότητα.

Η τολκαπόνη είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της νόσου Πάρκινσον. Διευκολύνει την παρατεταμένη δράση της ντοπαμίνης, μιας ζωτικής χημικής ουσίας – νευροδιαβιβαστή, που επηρεάζει άμεσα το κέντρο ανταμοιβής – απόλαυσης – υποκίνησης του εγκεφάλου. Αυτή η αλλαγή στη νευροχημική ισορροπία στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, έχει ως συνέπεια ο άνθρωπος να νιώθει ενστικτωδώς μεγαλύτερη προθυμία να συμπονέσει τους άλλους (ακόμη και τους αγνώστους) και έτσι να είναι περισσότερο δεκτικός στην ανάγκη μιας πιο ισομερούς κατανομής του πλούτου.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν φάρμακα που θα «διορθώνουν» την έλλειψη συμπόνιας και ευαισθησίας προς τους άλλους (η οποία παρατηρείται και σε ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια), πράγμα που αναπόφευκτα θα έχει θετικές κοινωνικοοικονομικές παρενέργειες.

Αν κάποτε η επιστήμη καταφέρει με ένα χάπι συμπόνιας να μειώσει την εγκληματικότητα και την ανισότητα στον πλανήτη, τότε οι κοινωνιολόγοι και οι οικονομολόγοι θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα!

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(15)00135-9

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1