Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ζαούτης: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Ζαούτης: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού
photo Reuters

Οι παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο εμφανίζεται, σύμφωνα με τον Καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη.

Οι παραλλαγμένοι ιοί έχουν σπείρει τον τρόμο σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς εμφανίζονται πιο ικανοί στη μετάδοση. Από την άλλη υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν προσφέρουν απέναντί τους απόλυτη προστασία, ενώ για κάποιους από αυτούς, υπάρχει και η υπόνοια ότι μπορεί να ακόμη και να προκαλούν βαρύτερη νόσο Covid-19.

Τα πράγματα, ωστόσο, μπορεί να μην είναι και τόσο σοβαρά. Στη Βρετανία συγκεκριμένα, ο μεταλλαγμένος ινδικός ιός πράγματι μεταδίδεται πιο γρήγορα από τον προηγούμενο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απαραίτητα και πιο επικίνδυνος, λένε τώρα οι επιστήμονες, ενώ αντίθετα ενδέχεται να εξασθενεί κιόλας, ενώ τα εμβόλια ίσως και να μην χάνουν την δραστικότητά τους απέναντί του.

Click4more: Κορονοϊός: Οι αριθμοί οδηγούν σε ακόμα μία δόση κανονικότητας

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, τα εμβόλια μπορεί να μην σε προφυλάσσουν σε μεγάλο ποσοστό από το να μην κολλήσεις, ωστόσο, προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και απέναντι στις μεταλλάξεις.

Ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, είναι καθησυχαστικός: “Ναι μεν το ινδικό στέλεχος εξαπλώνεται και προκαλεί ανησυχία, παρ’ όλα αυτά είχε ελάχιστους θανάτους τελευταία στη Μεγάλη Βρετανία. Σχεδόν όλα τα εμβόλια -από όλα τα στοιχεία που έχουμε- είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις όσον αφορά στη σοβαρή νοσηλεία και τον θάνατο. Άλλο αν προστατεύουν ως προς το να μην κολλήσεις και άλλο αν προστατεύουν από σοβαρή νόσο. Το ζητούμενο είναι όμως η σοβαρή νόσος και ο θάνατος”, σημειώνει.

Ζαούτης: Τα εμβόλια μπορούν να μετατρέψουν τον κορονοϊό σε μια απλή … ίωση!

Εάν καταφέρουμε να προστατευόμαστε από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και τα συστήματα υγείας των χωρών να μην οδηγούνται σε κατάρρευση, τότε οι δραματικές επιπτώσεις των μεταλλάξεων περιορίζονται. Φυσικά, πάντα, μέσω των εμβολιασμών.

“Εάν δεν γεμίζουν τα νοσοκομεία και δεν πεθαίνουμε, τότε επιστρέφουμε σε κατάσταση που μοιάζει μία ίωση, όπως η γρίπη. Ενδέχεται να έχει τέτοια εξέλιξη ο κορονοϊός”,εξηγεί ο Καθηγητής κ. Ζαούτης.

Παρά την παρουσία των μεταλλάξεων -και εάν δεν δημιουργηθούν νέοι ιοί μέσα σε ανεξέλεγκτες εστίες διασποράς που θα θέσουν σε πραγματικό κίνδυνο τα υπάρχοντα εμβόλια- ο κορονοϊός,σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, θα μετατραπεί σταδιακά σε μια εποχική νόσο, όπως υποστηρίζει ο ειδικός:

“Από αυτά που γράφει η βιβλιογραφία θεωρώ ότι θα μείνει μαζί μας στο μέλλον και θα κάνει μικρά κυματάκια, δεν θα έχει τις επιπτώσεις που έχει αυτή τη στιγμή επειδή θα έχουμε το εμβόλιο. Δηλαδή θα έχουμε πολύ λιγότερες σοβαρές νοσηλείες απ’ ότι έχουμε τώρα και λιγότερους θανάτους, αφού ξέρουμε ότι και η γρίπη σκοτώνει. Αυτά όλα στηρίζονται στο να μην έχουμε κάποια πολύ διαφορετική μετάλλαξη, γιατί αν συμβεί αυτό, μπορεί να τα αλλάξει όλα”, σημειώνει.

Να ανησυχήσουμε για τις μεταλλάξεις αυτό το καλοκαίρι;

Για την προστασία μας από τους μεταλλαγμένους ιούς, τα μέτρα παραμένουν ίδια. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Και φυσικά να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Ζαούτη, οι θερινοί μήνες με τα ταξίδια και την μετακίνηση των παραθεριστών -αν τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα- δεν αναμένεται να μας επιφυλάξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

“Αν κοιτάξουμε το περσινό καλοκαίρι σαν παράδειγμα, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είδαμε μεγαλύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί δεν το είδαμε; Γιατί ζούσαμε έξω σε εξωτερικούς χώρους. Το “έξω” μειώνει πάρα πολύ τη μεταδοτικότητα και το λέω βασιζόμενος και στα εμβόλια, τα self test και όλα αυτά. Το τι θα γίνει το φθινόπωρο; Όλοι κάνουν προβλέψεις, αλλά δεν νομίζω πως οι προβλέψεις στηρίζονται πουθενά αυτή τη στιγμή”,τονίζει με έμφαση ο επιστήμονας.

Όσο για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος να κυκλοφορήσουν νέα είδη μεταλλαγμένων ιών και να κάνουν διασπορά από χώρα σε χώρα;

“Άγνωστο”, λέει ο Καθηγητής κ. Ζαούτης και συμπληρώνει: “Νομίζω ότι επειδή είμαστε σε ένα πλανήτη που ταξιδεύουμε πολύ εύκολα από τον ένα κράτος στο άλλο, είδαμε και τη διασπορά της πανδημίας, είδαμε και τη διασπορά των μεταλλάξεων δεν θα μου φανεί παράξενο πως κάποια μετάλλαξη που βρίσκεται στη Βρετανία, δεν θα βρεθεί εδώ σε λίγο”,καταλήγει.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις