Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Μέταλιστ στο… πιάτο σας!

ΦΩΤΟ REUTERS.

Το εμπόδιο της άγνωστης, στους περισσότερους, ομάδα από το Χάρκοβο καλείται να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός για αν μπει στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Η παροικία των Λατίνων, η “μηχανή” των γκολ, η ιταλική επιρροή, ο… αστυνομικός δισεκατομμυριούχος, το ευρωπαϊκό σερί και το νέο γήπεδο.

Εκ πρώτης όψεως το σταύρωμα με την Μέταλιστ Χάρκιβ έφερε χαμόγελα στον Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν την ευκαιρία να προκριθούν στις 8 καλύτερες ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ καθώς απέφυγαν τα “μεγάλα” ονόματα της διοργάνωσης (Γιουνάιτεντ, Σίτι, Βαλένθια, Ατλέτικο Μ.), ωστόσο οι Ουκρανοί μόνο εύκολος αντίπαλος δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Σε σταθερά ανοδική πορεία

Στο εγχώριο πρωτάθλημα έχει τερματίσει τα πέντε τελευταία χρόνια στην 3η θέση της βαθμολογίας , γεγονός που αποτελεί από μόνο του σημαντική πρόοδο αν αναλογιστεί κανείς πως στην 87χρονη ιστορία της έχει να επιδείξει μόνο ένα κύπελλο Ρωσίας (1988), ενώ για αρκετά χρόνια ανεβοκατέβαινε από την πρώτη στην δεύτερη κατηγορία.

Ο… αστυνομικός δισεκατομμυριούχος

Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται αυτή η εξέλιξη είναι ο Ολεξάντρ Γιαροσλάβσκι. Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, ο οποίος ξεκίνησε δουλεύοντας στις αρχές ασφαλείας της Ουκρανίας και αυτή τη στιγμή δεν είναι λίγοι αυτοί που τον παρομοιάζουν με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Ο Γιαροσλάβσκι θεωρείται από τους ισχυρότερους Ουκρανούς επιχειρηματίες με δραστηριότητα στον τραπεζικό κλάδο ενώ οι εταιρίες του ανέλαβαν και έφερε εις πέρας τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην χώρα. Δρόμοι, ξενοδοχεία, αεροδρόμια αλλά και το νέο εντυπωσιακό γήπεδο της Μέταλιστ έγιναν από εταιρίες του Γιαροσλάβσκι.

Το νέο γήπεδο

Το “Metalist Arena” ανακαινίστηκε το 2009, 50 χρόνια μετά το κτίσιμο του, για τις ανάγκες του Euro 2012, ενώ στις κερκίδες του μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 38.000 θεατές.

Το γήπεδο της Μέταλιστ πριν την ανακαίνιση.

Η “μηχανή” των γκολ και το ευρωπαϊκό σερί

Η Μέταλιστ Χάρκιβ έχει παίξει τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε νοκ-άουτ φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Στην φετινή διοργάνωση πέρασε από τους ομίλους σαν πρώτη και αήττητη αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Άλκμααρ, πέντε βαθμούς πίσω. Μάλιστα με τα 15 γκολ που σημείωσε είχε την δεύτερη καλύτερη επίθεση στην φάση των ομίλων, πίσω από την Άντερλεχτ που πέτυχε 18.

Μετά την φάση των “32” και τις δύο τεσσάρες στην Σάλτσμπουργκ οι Ουκρανοί ανέβηκαν στην κορυφή της σχετικής λίστας καθώς καμία άλλη ομάδα δεν έχει φτάσει τα 23 γκολ. Επιπλέον η Μέταλιστ έφτασε τα 10 ματς χωρίς ήττα στην Ευρώπη.

Η ιταλική επιρροή

“Αρχιτέκτονας” της ομάδας είναι ο Μίρον Μάρκεβιτς, ο οποίος βρίσκεται στο Χάρκοβο για 6η σεζόν. Απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας, ο 61χρονος τεχνικός είναι επηρεασμένος από την ιταλική σχολή ποδοσφαίρου καθώς παρακολούθησε για αρκετό καιρό από κοντά τον τρόπο προπόνησης του Καπέλο και του Ανσελότι.

Η πορεία του έχει ταυτιστεί με αυτή της Μέταλιστ και τον έφερε στο “τιμόνι” της Εθνικής ομάδας της Ουκρανίας για την τελική φάση του Euro.

Η παροικία των Λατίνων

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η Μέταλιστ έχει αρκετά κοινά στοιχεία, σαν φιλοσοφία ομάδας, με την Σαχτάρ Ντόνετσκ. Το λατινοαμερικάνικο στοιχείο είναι έντονο καθώς στο ρόστερ υπάρχουν 6 Αργεντίνοι και 4 Βραζιλιάνοι, ενώ υπό τις οδηγίες του Μάρκεβιτς είναι και ένας γνώριμος των ελληνικών γηπέδων. Ο Σέρβος Μίλαν Ομπράντοβιτς που μετά το πέρασμα του από τον Ακράτητο την σεζόν 2004-05 μετακόμισε στο Χάρκοβο και έχει συμπληρώσει 120 συμμετοχές.

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Βραζιλιάνος Τάισον που αποκτήθηκε έναντι 6 εκατ. ευρώ από την Ιντερνασιονάλ, ενώ αρχηγός είναι ο Κλέιτον Χαβιέρ για τον οποίο χρειάστηκαν 4,5 εκατ. ευρώ ώστε να πειστεί να αφήσει την Σάντος.

Το “ραντεβού” του 2008

Η Μέταλιστ έχει αντιμετωπίσει άλλη μία φορά τον Ολυμπιακό την σεζόν 2008-09 όταν και είχε επικρατήσει στην Ουκρανία με 1-0, χάρη σε γκολ του Απαρεσίδα στο 87΄.

Από εκείνη την ομάδα του Ολυμπιακού υπάρχουν ακόμα στο ρόστερ οι Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Ντιόγκο, οι οποίοι θα μπορούν να… ξεναγήσουν τους συμπαίκτες τους στο Χάρκοβο, στις 8 Μαρτίου όταν είναι και το πρώτο ραντεβού των δύο ομάδων.

Η ρεβάνς θα γίνει στο “Γ. Καραϊσκάκης” μία εβδομάδα αργότερα.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε