Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρέλεβιτς: “Δύσκολη η απόφαση για τον Σούλη, ιδανική επιλογή ο Ηλίας”

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Για τη “δύσκολη”, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του “διαζυγίου” με τον Σούλη Μαρκόπουλο, που εντάχθηκε στο πλαίσιο “αλλαγής φιλοσοφίας για την ομάδα” και τον Ηλία Παπαθεοδώρου, που αποτελεί την “ιδανική επιλογή αυτή τη στιγμή”, μίλησε σήμερα ο Μπάνε Πρέλεβιτς.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, έχοντας στο πλευρό του τον τιμ μάνατζερ του “Δικεφάλου”, Τέλη Ζουρνατσίδη, τοποθετήθηκε σε εκπροσώπους του Τύπου, στο κλειστό της Πυλαίας, για τη διαφοροποίηση που επιλέχθηκε να γίνει για τον πάγκο των “ασπρόμαυρων”.

“Θέλω να διευκρινίσω μερικά πράγματα, ώστε από αύριο να αλλάξουμε σελίδα και να δούμε το μέλλον της ομάδας. Η αλλαγή του προπονητή, του Σούλη, είχε αποκλειστικά αγωνιστικά κριτήρια, μπασκετικά. Πιστεύαμε ότι η ομάδα έπρεπε να αλλάξει φιλοσοφία. Ηταν πολύ δύσκολη απόφαση για όλη τη διοίκηση. Έχουν αποκτήσει όλοι όσοι δεν είχαν συνεργαστεί με τον Σούλη, φιλικές σχέσεις μαζί του και εγώ που ήταν και προπονητής μου, του έχω απεριόριστη αγάπη και μόνο. Δυστυχώς, οι διοικήσεις και οι πρόεδροι είναι για να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις και έτσι ήταν και αυτή η απόφαση για μας”, είπε αρχικά ο Πρέλεβιτς.

Συνέχισε λέγοντας: “Παρακολουθούμε κάθε χρόνο, όπως το κάνουμε με παίκτες, και καινούργιους προπονητές που βγαίνουν στο προσκήνιο. Τον Ηλία Παπαθεοδώρου τον παρακολουθούμε χρόνια, έχει φτάσει σε επίπεδο να είναι ένας νέος προπονητής με εμπειρία, έχει δουλέψει στις μικρές εθνικές ομάδες με τους καλύτερους νέους Έλληνες παίκτες, έχει κάνει καταπληκτική πορεία με ομάδα που την έφερε από τις μικρότερες κατηγορίες ως την Α1 (σ.σ. Κηφισιά), δούλεψε στο εξωτερικό, σε πρωτάθλημα που είναι δυσκολότερο από το ελληνικό (σ.σ. με την Αστάνα στη Βαλτική Λίγκα), κατανοεί τι σημαίνει ΠΑΟΚ, κατανοεί σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, κατανοεί τη φιλοσοφία μας, τις ανάγκες και τις δυνατότητες μας. Ηταν η ιδανική επιλογή, αυτήν τη στιγμή, για την ομάδα. Προσωπικά πιστεύω πως, σαν προπονητής, είναι η καινούργια δύναμη του ελληνικού μπάσκετ και θα κάνει μεγάλη καριέρα. Εχει δουλέψει με τους καλύτερους νέους Ελληνες παίκτες, πιάνει τις ανάγκες νέων παικτών, έχει ξεφύγει από την ελληνική νοοτροπία, έχει πάρει άλλα μηνύματα, ξέρει πως λειτουργεί ο κόσμος εκτός Ελλάδας, έχει πάρει θετικά μηνύματα και μπορεί να τα μεταφέρει αυτά σε μας. Ένας προπονητής πρέπει να είναι αποτελεσματικός σε τεχνικά ζητήματα, αλλά και στη διαχείριση παικτών”.

“Δεν ήταν άκομψος ο τρόπος”

Εξήγησε, ακόμη, ο Πρέλεβιτς πως στην απόφαση για τον τερματισμό της συνεργασίας με τον Σούλη Μαρκόπουλο δεν έπαιξε ρόλο το πώς ολοκλήρωσε ο ΠΑΟΚ την παρουσία του στα φετινά πλέι οφ (σ.σ. τερματίζοντας 5ος) ή η περιορισμένη προσέλευση των φιλάθλων του “Δικεφάλου” στο γήπεδο, πως ο ίδιος ανακοίνωσε στον προπονητή το “διαζύγιο” και πως, όπως στηρίχτηκε ο Μαρκόπουλος, “έτσι θα στηριχτεί και ο Παπαθεοδώρου. Όταν κάθεσαι σε μια ομάδα 8 χρόνια υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, οι σχέσεις φαίνονται στις κακές στιγμές. Προχωράμε και εμείς και ο Σούλης, στον οποίο εύχομαι κάθε επιτυχία. Πιστεύω ότι το έχει ακόμη το κοουτσάρισμα, δεν ξέρω τι θα αποφασίσει να κάνει. Εμείς παρουσιάζουμε νέο προπονητή αύριο και πάμε μπροστά”.

Ερωτηθείς για την άποψη πολλών ότι ο τρόπος που επιλέχθηκε να ολοκληρωθεί η συνεργασία με τον Μαρκόπουλο ήταν άκομψος, απάντησε: “Δεν έγινε τίποτα που δεν έχει συμφωνηθεί από παλιά, αλλά δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες της συμφωνίας μας, ο κόουτς τα ξέρει όλα. Εκτός του συναισθηματικού, που ήταν δύσκολο, δε θα μπορούσε να γίνει ο χωρισμός με καλύτερο τρόπο, από αυτό που έγινε, και από την πλευρά της διοίκησης και του προπονητή. Εγινε σε συγκεκριμένο τάιμινγκ, δηλαδή τέλος του μήνα, είναι νωρίς ακόμη, αν θέλει να συνεχίσει την καριέρα του, έχει χρόνια μπροστά του. Οι όροι του συμβολαίου είναι εξασφαλισμένοι, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ήταν άκομψος ο τρόπος που τερματίστηκε η συνεργασία μας. Ο καθένας, βέβαια, έχει την άποψή του και κρίνει. Μετράει, όμως, η άποψη από αυτόν που έχει ευθύνη”.

Για την αλλαγή φιλοσοφίας στην ομάδα, τόνισε: “Θέλουμε να προσθέσουμε κάτι καινούργιο στο καταπληκτικό DNA που έχουμε εδώ για να γίνουμε καλύτεροι. Αυτή είναι προοπτική μας, να προσεγγίσουμε το μπάσκετ που είναι σε άλλο επίπεδο στην Ευρώπη και τον κόσμο και θέλουμε κάποιους ανθρώπους, που έχουν δει κάτι διαφορετικό, να μας βοηθήσουν σε αυτό”.

Για τη φημολογία που αναπτύχθηκε περί αύξησης του μπάτζετ για τη νέα αγωνιστική περίοδο, με τη συνδρομή του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και για το ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε άποψη για την επιλογή του νέου προπονητή της ομάδας, ο Πρέλεβιτς σχολίασε χαριτολογώντας: “Είναι μεγάλη επιτυχία για τον σύλλογο αν γνωρίζει τι γίνεται στο μπάσκετ ο κ. Σαββίδης και αν ξέρει το όνομα του νέου προπονητή. Θα είναι μεγάλη χαρά για μένα αν ισχύει κάτι τέτοιο! Το οικονομικό της ομάδας το κρατάμε εσωτερικά. Αν ανακοινώσω τώρα το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς, πάει η αγορά. Οι απαιτήσεις θα είναι εντελώς διαφορετικές από τις συμφωνίες που θα μπορούμε να κάνουμε. Είναι το μπάτζετ κάτι που δε συζητιέται πλέον από τις ομάδες. Όταν η εταιρεία κάνει ισολογισμό, όπως κάνουμε εμείς κάθε χρόνο, τα βλέπει όποιος θέλει όλα εκεί. Οποιος ξέρει να διαβάζει ισολογισμούς, το κάνει, εγώ ακόμη δεν τα έχω καταφέρει. Εγγυώμαι ότι θα είναι 1 ευρώ παραπάνω το μπάτζετ. Πρέπει να ρωτήσετε, από εκεί και πέρα, αυτόν που έγραψε ότι θα αυξηθεί το μπάτζετ με κίνηση από τον κ. Σαββίδη. Αν κάθε μέρα σχολιάζω 5 λεπτά για ό,τι γράφει ο καθένας, πάει η μέρα, δε θα μπορώ να ασχοληθώ με τίποτα άλλο. Περιμένω εδώ, μέχρι τις 20.00, όποιον το έγραψε, να μου πει πο’υ το άκουσε, μπορεί να είναι χρήσιμη η πληροφορία”.

Σε ερώτηση που του έγινε δεν θέλησε να αναφερθεί στο αγωνιστικό κομμάτι για την καινούργια χρονιά προτού το κάνει, όπως είπε, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου (σ.σ. αύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει το συμβόλαιό του και να παρουσιαστεί από την ομάδα) και κατέληξε λέγοντας: “Για να αναλύσουμε το μπάσκετ πρέπει να κάτσουμε μέχρι αύριο το πρωί. Δεν υπάρχει λάθος φιλοσοφία για μένα στο μπάσκετ, πρέπει, όμως, να ανοίξω μια κουβέντα που δε θα τελειώσει. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι νέος προπονητής, ανέβαζε την πρώην ομάδα του στην Ελλάδα κατηγορία κάθε χρόνο, άσχετα που ήταν μικρές οι κατηγορίες, την έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Εδειξε ότι γνωρίζει την αγορά που εμάς μας ενδιαφέρει, στη Βαλτική Λίγκα, με χαμηλότερο μπάτζετ που είχε η ομάδα του από άλλες χρονιές, κατάφερε περισσότερα πράγματα. Αρα, ξέρει να λειτουργεί σε συνθήκες που είναι όμοιες με αυτές του ΠΑΟΚ”.

“Να μας ορίζει η λογική, όχι το συναίσθημα”

Ο Τέλης Ζουρνατσίδης, με τη σειρά του, δήλωσε: “Ταυτίστηκα με τον Σούλη Μαρκόπουλο τα τελευταία 8 χρόνια, γιατί έτσι ήταν η φύση της δουλειάς. Είχαμε καθημερινή επαφή, κοινούς αγώνες, σε δύσκολο περιβάλλον, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Ξέρουν όλοι για την ποιότητα του ανδρός, την ευσυνειδησία του και το πόσο σκληρά δουλεύει. Δεν είναι νέο παιδί, είναι ένας άνθρωπος που έφτασε σε μια ηλικία και μάλιστα δεν έχουν πολλοί τη δύναμη και το πάθος του. Σε συναισθηματικό επίπεδο, ήταν δύσκολη η απόφασή μας. Δεν πρέπει, όμως, να μας ορίζει το συναίσθημα, αλλά η λογική. Τρέφω έντονα συναισθήματα και σεβασμό για τον προπονητή Μαρκόπουλο. Για το νέο προπονητή μας, είχαμε εικόνα των ομάδων του, οι οποίες πάντα παίζουν στοχευμένο μπάσκετ, αλλά και της δουλειάς που έκανε με νέους σε ηλικία παίκτες. Είδαμε πόσο ταυτίζεται η δική μας φιλοσοφία, ως οργανισμός, με τη δική του και αυτό έδωσε το κλικ, ώστε η σκέψη που είχαμε γι’ αυτόν να μετατραπεί σε συμφωνία μαζί του. Τις τελευταίες 20 μέρες ήταν όλη αυτή η διαδικασία, η συμφωνία επιτεύχθηκε το πρωί του Σαββάτου (27/5) και στην πορεία ανακοινώθηκε. Ηταν ένας άνθρωπος που μας έλκυε γενικώς με την πορεία του. Σε ό,τι αφορά το ρόστερ, οι προτάσεις για ανανεώσεις συμβολαίων που ήδη έγιναν σε παιδιά που είχαμε φέτος (Πέινερς, Κλάντον, Τσόχλας), είναι συγκεκριμένες και ισχύουν κανονικά”.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε