Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το… άστρο του Σάντος! Χωρίς νίκη στους “4” του Euro η Πορτογαλία

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

O Φερνάντο Σάντος έχει τον… τρόπο, έστω και αν η πρόκριση έρχεται με 5η συνεχόμενη ισοπαλία σε 90λεπτο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν τραγικός, η Πολωνία προηγήθηκε στο 2′, αλλά οι Ίβηρες κατάφεραν να πάνε τον προημιτελικό του Euro 2016 στην παράταση με γκολάρα του Ρενάτο Σάντσες (1-1 η κ.δ. και η παράταση) και να πάρουν το “εισιτήριο” για τους “4”  στα πέναλτι (5-3), με τον Ρούι Πατρίτσιο να αποκρούει την εκτέλεση του Μπλαστσικόφσκι.

Δείτε ΕΔΩ το LIVE του αγώνα

Στα ημιτελικά του Euro 2016, για δεύτερη συνεχή διοργάνωση και με 5η συνεχόμενη ισοπαλία σε 90λεπτο προκρίθηκε η Πορτογαλία, επικρατώντας στα πέναλτι της Πολωνίας με 5-3 στη Μασσαλία.

Η κανονική διάρκεια της συνάντησης και η παράταση έμειναν στο 1-1, με τον Λεβαντόφσκι να ανοίγει το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό και τον Ρενάτο Σάντσες να ισοφαρίζει σο 33΄. “Μοιραίος” για την ομάδα του Άνταμ Ναβάλκα ήταν ο Μπλαστσικόφσκι, που έχασε το τέταρτο πέναλτι. Στον ημιτελικό η ομάδα του Φερνάντο Σάντος θα αντιμετωπίσει το νικητή της συνάντησης Βέλγιο-Ουαλία.

Οι Πολωνοί ξεκίνησαν το ματς πιάνοντας στον… ύπνο της ομάδα του Φερνάντο Σάντος, αφού άνοιξαν το σκορ πριν τη συμπλήρωση του δεύτερου λεπτού. 100 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα ο Λεβαντόφσκι κατάφερε να “σπάσει” την κακοδαιμονία του στο Euro 2016! Μετά από λάθος του Σέντρικ ο Γκροσίτσκι γύρισε την μπάλα από αριστερά στην καρδιά της περιοχής, όπου ο επιθετικός της Μπάγερν με σουτ στην κίνηση έκανε το 1-0, σκοράροντας για πρώτη φορά στη διοργάνωση.

Άξιο αναφοράς πως το γκολ του Λεβαντόφσκι είναι το δεύτερο γρηγορότερο στην ιστορία του Euro, με πρώτο εκείνο του Κιριτσένκο που είχε δεχθεί η Ελλάδα το 2004 στην ήττα από τη Ρωσία (1-2). Μάλιστα, το τελευταίο του στη διοργάνωση ήταν κόντρα στην Εθνική μας, στο Euro 2012.

Οι Ίβηρες ήταν πολύ νευρικοί στις κινήσεις τους και το ότι είχαν την κατοχή της μπάλας δεν τους έκανε ταυτόχρονα και απειλητικούς. Την ίδια ώρα, οι παίκτες του Νοβάλκα ήταν άκρως επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις τους (μεγάλη δουλειά του Πίστσεκ μεσοεπιθετικά), με τον Λεβαντόφσκι να έχει… κέφια και να ταλαιπωρεί τους αμυντικούς. Σιγά σιγά όμως οι Ίβηρες έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στα αντίπαλα καρέ και στο 34′ έφτασαν στο 1-1. Ο Σάντσες άλλαξε ωραία την μπάλα με τον Νάνι και με αριστερό σουτ από το ημικύκλιο -και την μπάλα να κοντράρει- έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Φαμπιάνσκι, (το πρώτο του με το εθνόσημο, ενώ έγινε ο νεότερος σκόρερ σε νοκ άουτ φάση Euro).

Οι δυο ομάδες μπήκαν πολύ προσεκτικά στην επανάληψη, έχοντας χαμηλότερο ρυθμό με αυτόν που είχαν στο πρώτο 45λεπτο, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο άλλαξε φανέλα, φορώντας μια χωρίς μανίκι. Στο 59′ όμως έκανε “τσαφ” και δεν μπόρεσε να σουτάρει από πλεονεκτικό σημείο, μέσα στην περιοχή των Πολωνών. Άουτ πέρασε και στο 64′ το πολύ καλό σουτ του Σέντρικ, με τους Ίβηρες να πιέζουν όλο και περισσότερο.

Οι Πολωνοί βρέθηκαν να αμύνονται, αλλά είχαν “φαρμακερές” αντεπιθέσεις και στο 69′ παραλίγο να φτάσουν στο 2-1, όμως η προβολή του Μίλικ βρήκε σε ετοιμότητα τον Ρούι Πατρίτσιο, που μπλόκαρε δύσκολα. Ο Φερνάντο Σάντος έκανε τις… αναμενόμενες αλλαγές (πέρασε Μουτίνιο και Κουαρέσμα) ενώ διατήρησε τον “άφαντο’ Ρονάλντο. Στο 81′ όμως παραλίγο να δουν την τύχη να τους.. χαμογελά και να γυρνά την πλάτη της στην ομάδα του Νοβάλκα, όταν ο Γεντζέιτσικ προσπάθησε να εμποδίσει κάθετη μπαλιά προς τον Ρονάλντο και με παρακινδυνευμένο τάκλιν την έστειλε να ξυρίσει το δεξί δοκάρι της ομάδας του.

Η κακή βραδιά συνεχίστηκε για τον Ρονάλντο και στο 86, με τον επιθετικό της Ρεάλ να μην μπορεί να σουτάρει την μπάλα από το σημείο του πέναλτι, μετά την ψηλοκρεμαστή μπαλιά που δέχθηκε από τον Μουτίνιο. Αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία του ματς, με το παιχνίδι να μένει στο 1-1 και την ομάδα του Σάντος να μην μπορεί να κερδίσει σε 90λεπτο και στο 5ο της παιχνίδι στη διοργάνωση.

Τα “τσαφ” συνεχίστηκαν και στην παράταση από τον Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος ήταν τραγικός και στο 92′ δεν μπόρεσε να σπρώξει από πολύ κοντά την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Οι δυο αντίπαλοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε κάποια άλλη κλασική ευκαιρία κι έτσι η πρόκριση στα ημιτελικά του Euro κρίθηκε στα πέναλτι. Μοναδικό αξιοσημείωτο, η απρόοπτη διακοπή του ματς στο 110′, αφού μπήκε ένας “εισβολέας” στον αγωνιστικό χώρο, που όμως άμεσα πιάστηκε από τους άνδρες ασφαλείας του γηπέδου και έφυγε… σηκωτός.

Στη… ρουλέτα μοιραίος για τους Πολωνούς στάθηκε ο Μπλαστσικόφσκι, που δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ρούι Πατρίτσιο στην 4η εκτέλεση της Πολωνίας κι έτσι ο Κουαρέσμα ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι κι έδωσε την πρόκριση στους Ίβηρες.

Από τα 11 μέτρα ευστόχησαν οι Ρονάλντο, Ρενάτο Σάντσες, Μουτίνιο, Νάνι και Κουαρέσμα για τους Πορτογάλους, ενώ για τους Πολωνούς σκόραραν από τα 11 μέτρα οι Λεβαντόφσκι, Μίλικ, Γκλικ,

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

Πολωνία (4-4-2): Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Γεντζέιτσικ, Μπλαστσικόβσκι, Κριχόβιακ, Ματσίνσκι (98′ Γιοντβόβιετς), Γκροσίτσκι (82′ Καπούστκα), Λεβαντόβσκι, Μίλικ

Πορτογαλία (4-1-3-2): Πατρίσιο, Σοάρες, Πέπε, Φόντε, Ελιζέου, Γ. Καρβάλιο (96′ Ντανίλο), Α. Σίλβα (73′ Μουτίνιο), Σάντσες, Μάριο (80′ Κουαρέσμα), Νανί, Ρονάλντο

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε