Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ποινή κάθειρξης 8 ετών για τον Τάσο Μαντέλη! Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών καταδικάστηκε ο Τάσος Μαντέλης για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Το Δικαστήριο αποφάσισε η έφεση του πρώην υπουργού να έχει αναστέλλουσα δύναμη και να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 50.000 ευρώ.

Το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών ενώ το Δικαστήριο επίσης δέχθηκε να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, να μην οδηγηθεί στις φυλακές και να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ, η οποία μπορεί να καταβληθεί μέσω εγγυητικής επιστολής ή προσημείωση υποθήκης, σε διάστημα τριών μηνών.

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Γεωργίου ζήτησε να μην του επιβληθεί ο περιοριστικός όρος καθώς έτσι και αλλιώς του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα λόγω της εμπλοκής του στη μεγάλη δικογραφία για το σκάνδαλο της Siemens που αφορά τη σύμβαση γαι την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Δικηγόρος: Έχει περιοριστικούς όρους και στην άλλη υπόθεση. Πρέπει να εμφανίζεται δυο φορές το μήνα σε ΑΤ.
Ηλίας Γεωργίου : Στο ΑΤ Κηφισιάς όπου και να βρίσκομαι πρέπει να πάω εκεί. Εδώ και οκτώ έτη.
Δικηγόρος: είναι και 80 ετών.
Πρόεδρος : Το θέμα είναι ότι δεν μας είπατε όλη την αλήθεια, αυτήν την αίσθηση έχουμε εδώ!

 

Ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του Τάσου Μαντέλη, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με τριετή αναστολή.

Το Δικαστήριο προχώρησε στην αναγνώριση ελαφρυντικών και στους τρεις κατηγορούμενους. Στον πρώην υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ και στον συνεργάτη του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη ενώ στον Ηλία Γεωργίου αναγνωρίστηκε μόνο το τελευταίο.

Δήμευση χρημάτων

Το Δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα οι κατηγορούμενοι να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για την επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο, ωστόσο, προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 175.000 ευρώ που βρίσκονται δεσμευμένα σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη , Γιώργου Τσουγκρανη (σς ο οποιος αθωώθηκε από το Δικαστήριο ) στην Ελβετία καθως και των 55.000 ευρώ που έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό να αποδοθούν στο Δημόσιο.

Επιπλέον αποφάσισε τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για τρία χρόνια για τον Τάσο Μαντέλη και τον Ηλία Γεωργίου. Επίσης το δικαστήριο επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση στον ΟΤΕ 10 ευρώ για κάθε καταδισθέντα και στο Δημόσιο 50.000 ευρώ εις ολόκληρον.

Η Πρόεδρος κλείνοντας τη διαδικασία απευθυνόμενη προς όλους τους παράγοντες της δίκης, λέγοντας : “Σας ευχαριστώ όλους για την άψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφαση μας!”

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε