Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Συννεφιά 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Άμεση αλλαγή της διάταξης για τα υποθηκοφυλακεία ζητούν δικαστές και εισαγγελείς

Άμεση αλλαγή της διάταξης για τα υποθηκοφυλακεία ζητούν δικαστές και εισαγγελείς
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2017 | 12:56
Πρώτη δημοσίευση: 21.03.2017 | 12:56

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση της τονίζει πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις αποφάσεις των Ολομελειών όλων των δικαστηρίων της χώρας που τάχθηκαν κατά τις συνταγματικότητας της διάταξης που μετατρέπει τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία σε έμμισθα. Η ΕΔΕ ζητάει με την ανακοίνωση της άμεση νομοθετική αλλαγή της επίμαχης διάταξης.

"Μετά τις αποφάσεις όλων των ολομελειών των Δικαστηρίων της Χώρας, στις οποίες είχε σταλεί το ερώτημα να γνωμοδοτήσουν για την δυνατότητα μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα και οι οποίες έκριναν αρνητικά λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 κατά το σκέλος που αναθέτει καθήκοντα μονομελούς διοικητικού οργάνου σε δικαστικούς λειτουργούς, τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη νομοθετικής αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης. Οι γνωμοδοτήσεις των Ολομελειών των Πρωτοδικείων μπορεί μεν να μην είναι τυπικά δεσμευτικές για το Υπουργείο, ωστόσο έχουν ιδιαίτερη νομική βαρύτητα και δε θα ήταν συμβατό με τις Αρχές ενός Κράτους Δικαίου να αγνοηθούν από την Κυβέρνηση" επισημαίνει η ΕΔΕ στην ανακοίνωση της.

Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη διάταξη προβλέπει την μετατροπή σε έμμισθα για όσα άμισθα υποθηκοφυλακεία συντρέχει «περίπτωση θανάτου ή για οποιονδήποτε λόγο οριστικής αποχώρησης του υποθηκοφύλακα από την υπηρεσία».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι σε περίπτωση μετατροπής ειδικού αμίσθου υποθηκοφυλακείου σε έμμισθο και σε περίπτωση που καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος που δεν ανήκει στην κατηγορία ΠΕ (πτυχιούχος νομικής), η καταχώρηση πράξης ή απόφασης που έχει σχέση με την σύσταση , μεταβίβαση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων στα βιβλία μεταγραφών διενεργείται από Ειρηνοδίκη, που υπηρετεί εντός της ειρηνοδικειακής περιφέρειας στην οποία ανήκει το υποθηκοφυλακείο και ο οποίος ορίζεται με πράξη του διευθύνοντος το Ειρηνοδικείο.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Αντισυνταγματική η μετατροπή των άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα Αντισυνταγματική η μετατροπή των άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα
  2. Έκτακτη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των άμισθων Υποθηκοφυλακείων Έκτακτη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των άμισθων Υποθηκοφυλακείων
  3. Νέο μέτωπο δικαστών και εισαγγελέων με την Βασιλική Θάνου! Νέο μέτωπο δικαστών και εισαγγελέων με την Βασιλική Θάνου!
  4. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας
  5. Οι δικαστές εξακολουθούν να μαλώνουν για τις καρέκλες! Οι δικαστές εξακολουθούν να μαλώνουν για τις καρέκλες!
  6. Εμφύλιος στους κόλπους της Δικαιοσύνης για τα... καθίσματα στην ετήσια γενική συνέλευση! Εμφύλιος στους κόλπους της Δικαιοσύνης για τα... καθίσματα στην ετήσια γενική συνέλευση!