Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κυριάκος Αμοιρίδης: Το χειρότερο σενάριο – Νεκρός ο Έλληνας πρέσβης στη Βραζιλία – Αποκλείεται η απαγωγή

Κυριάκος Αμοιρίδης: Το χειρότερο σενάριο – Νεκρός ο Έλληνας πρέσβης στη Βραζιλία – Αποκλείεται η απαγωγή

– Βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία – Εξετάζεται το απανθρακωμένο πτώμα στο ΙΧ
– Την υπόθεση χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών – Σε ετοιμότητα τα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα για να συνδράμουν αν χρειαστεί στην ταυτοποίηση του DNA
– Ο Κυριάκος Αμοιρίδης είχε εξαφανιστεί από τις 26 Δεκεμβρίου – Βρισκόταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να περάσει τις γιορτές
– Την Τετάρτη ανέφερε η γυναίκα του την εξαφάνισή του
– Συνήθιζε να φεύγει χωρίς να λέει που πάει αναφέρουν βραζιλιάνικα ΜΜΕ
– Βήμα βήμα εξετάζει τις τελευταίες του κινήσεις η αστυνομία αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο απαγωγής
– Κλήθηκε άνδρας για να καταθέσει – Άγνωστη η ταυτότητά του
– Εκτάκτως στη Βραζιλία ο Έλληνας πρέσβης στην Αργεντινή για να βοηθήσει στην πορεία των ερευνών

Οι χειρότεροι φόβοι φαίνεται να επιβεβαιώνονται: ο Έλληνας πρέσβης στη Βραζιλία, ο Κυριάκος Αμοιρίδης τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από το βράδυ της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου, βρέθηκε νεκρός μέσα στο καμένο αυτοκίνητό του, στην περιοχή Νόβα Ιγκουατσού του Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην ίδια περιοχή ήταν το σπίτι όπου διέμενε ο Αμοιρίδης με τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρίο και εκεί τον είδαν για τελευταία φορά πριν χαθούν τα ίχνη του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί επίσημα πως το απανθρακωμένο πτώμα που βρέθηκε μέσα στο καμένο νοικιασμένο αυτοκίνητο ανήκει στον 59χρονο πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλίας. Όμως το γεγονός πως οι πινακίδες του καμένου λευκού αυτοκινήτου ανήκουν στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο Αμοιρίδης για τις μέρες που θα βρισκόταν στο Ρίο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Την υπόθεση χειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τις αρχές της Βραζιλίας και αν ζητηθεί τότε, είναι σε ετοιμότητα τα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα να κάνουν την ταυτοποίηση DNA αν αυτό δεν καταστεί δυνατό μέσω της συζύγου του και της κόρης του.

Το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Βραζιλίας), τρεις μέρες μετά την εξαφάνισή του, το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει βρέθηκε καμένο κάτω από μια γέφυρα, κοντά σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Δεν είναι ακόμη γνωστό ούτε πόσες μέρες ήταν εκεί το αυτοκίνητο ούτε πως δολοφονήθηκε ο Έλληνας πρέσβης. Σύμφωνα με την O Globo, αργά το βράδυ της Πέμπτης κλήθηκε να καταθέσει ένας άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά. Μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής (30.12.2016) όταν οι συγγενείς του Έλληνα πρέσβη έφυγαν από το αστυνομικό τμήμα, ο άνδρας παρέμενε εκεί.

Το απανθρακωμένο πτώμα έχει ήδη απομακρυνθεί από το αυτοκίνητο και έχει μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία για να εξεταστεί. Εκείνο, πάντως, που για την ώρα αποκλείει η αστυνομία του Ρίο είναι το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Αμοιρίδης να έπεσε θύμα απαγωγής.

«Ακολουθούμε κάποια στοιχεία, αλλά όχι αυτό. Αν ήταν απαγωγή, αυτοί που τον απήγαγαν θα είχαν κάνει κάποια επαφή με την οικογένεια» δήλωσε στην εφημερίδα Folha του Σάο Πάολο ο αστυνομικός Εβαρίστο Πόντες. Αίτημα για λύτρα από την οικογένειά του, δεν υπάρχει.

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης αγνοούνταν από το βράδυ της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου. Η σύζυγός του ήταν εκείνη που ενημέρωσε στην αστυνομία, την Τετάρτη, 48 ώρες μετά την εξαφάνισή του, πως ο σύζυγός της έφυγε από το σπίτι όπου διέμεναν το βράδυ της Δευτέρας αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Όταν δεν μπορούσε να τον βρει και να επικοινωνήσει μαζί του, τότε αποφάσισε να ειδοποιήσει τις αρχές.

Βραζιλιάνικα ΜΜΕ αναφέρουν πως η γυναίκα του πρέσβη είπε στους αστυνομικούς πως ο 59χρονος Αμοιρίδης της είπε ότι θα φύγει, αλλά όχι που θα πάει. Ήταν κάτι, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, που συνήθιζε να κάνει και πολλές φορές υποστήριζε πως βρισκόταν σε αποστολές της πρεσβείας.

Βήμα – βήμα οι τελευταίες του κινήσεις

Από τη στιγμή που η σύζυγος του Αμοιρίδη ενημέρωσε τις αρχές πως δεν είχε νέα του πρέσβη για 48 ώρες, η υπόθεση της εξαφάνισής του ανατέθηκε στο τμήμα ανθρωποκτονιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο πριν εξαφανιστεί είχε στείλει ένα μήνυμα από το κινητό του, άγνωστο ακόμα σε ποιον.

«Εξετάζουμε μάρτυρες από το βράδυ της Τετάρτης και προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε κάθε κίνηση που πιθανώς θα έκανε το βράδυ της εξαφάνισής του» δήλωσε ο Πόντες.

Ήταν 20:00 το βράδυ της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου όταν ο Αμοιρίδης τηλεφώνησε στη σύζυγό του, η οποία ήταν σε εμπορικό κέντρο της Νόβα Ιγκουασού, και την ενημέρωσε πως θα φύγει από το σπίτι, αλλά δεν της αποκάλυψε που επρόκειτο να πάει. Πήρε το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει για την παραμονή του και φέρεται να κινήθηκε με κατεύθυνση το κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ήδη, η αστυνομία έχει συλλέξει εικόνες από κάμερες κυκλοφορίας και έχει ζητήσει και τα στοιχεία για την κίνηση των πιστωτικών καρτών του Έλληνα πρέσβη αλλά και τα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε από το κινητό του.

Ο πρέσβης στην Αργεντινή εκτάκτως στη Βραζιλία

Η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας την άμεση διενέργεια εκ μέρους των αρμόδιων ιατροδικαστικών αρχών του ελέγχου και της σχετικής ταυτοποίησης και επίσημη ενημέρωση μόλις τα αποτελέσματα των ερευνών γίνουν γνωστά.

Το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία στην Μπραζίλια, σε στενή συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, κάνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της πορείας των ερευνών για τον εντοπισμό του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία. Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, στη Βραζιλία σπεύδει άμεσα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μπούενος Άιρες Δημήτριος Ζεβελάκης, για να συνδράμει το έργο της ελληνικής πρεσβείας στην Μπραζίλια.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ταυτοποίηση, συνεχίζονται οι έρευνες σε σχέση με αυτή την εξέλιξη» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής (30.12.2016) σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. «Ο κ. Αμοιρίδης βρισκόταν σε άδεια εορτών και η πρεσβεία ενημερώθηκε για την εξαφάνιση στις 28 Δεκεμβρίου» τόνισε ο υφυπουργός.

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ (Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης είχε ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα από το 1985. Η πρώτη του αποστολή στο εξωτερικό ήταν στη Σερβία, όταν ανέλαβε δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας στο Βελιγράδι. Το 1993 μετατέθηκε στις Βρυξέλλες όπου υπηρέτησε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας, το 1997 επέστρεψε στην Αθήνα και το 2001 τοποθετήθηκε γενικός πρόξενος στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το 2004 επέστεψε στην Ευρώπη και έγινε γενικός πρόξενος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το 2010 έγινε διπλωματικός σύμβουλος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το 2012 ανέλαβε πρέσβης στη Λιβύη και από τον Ιανουάριο του 2016 στη Βραζιλία.

Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη. Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Βέροια.

Με πληροφορίες από O’ Globo, g1.globo.com και Guardian

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε