Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αμάλ Αλαμουντίν: Θέλω να πάω ξανά στα ελληνικά νησιά – Αισιόδοξη πως θα φέρει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Αμάλ Αλαμουντίν: Θέλω να πάω ξανά στα ελληνικά νησιά – Αισιόδοξη πως θα φέρει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

– Λίγο πριν τις 14:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Αμάλ Αλαμουντίν με τον Κώστα Τασούλα
– Τη ρώτησαν: “θα τα καταφέρετε” και απάντησε “ελπίζω”
– Γύρω από τα ελληνικά νησιά στράφηκε η πρώτη συζήτηση με τον υπουργό Πολιτισμού
– Θα γευματίσουν σε γνωστό εστιατόριο στο Μικρολίμανο μετά τη συνάντηση
– Αύριο η Αλαμουντίν και οι συνεργάτες της θα δούν τον Αντώνη Σαμαρά
– Θα τους ξεναγήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης ο διευθυντής του, Δ. Παντερμαλής παρουσία του πρωθυπουργού
– Πως πέρασε την πρώτη της νύχτα στην Αθήνα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ

Τα άστραψαν και αυτή τη φορά μόλις η Αμάλ Αλαμουντίν βγήκε από το πολυτελές αυτοκίνητο που μετέφερε εκείνη και τους συνεργάτες της στο υπουργείο Πολιτισμού όπου αυτή την ώρα συναντώνται με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Λίγο μετά τις 12:00 η Αμάλ Αλαμουντίν και οι Νόρμαν Πάλμερ, Ντέιβιντ Χιλ και Τζέφρι Ρόμπερτσον έφτασαν στο υπουργείο Πολιτισμού. “Ελπίζω θα τα καταφέρουμε” ήταν η απάντηση της Αμάλ Αλαμουντίν όταν δημοσιογράφοι τη ρώτησαν καθώς έμπαινε στο γραφείο του υπουργού αν θα τα καταφέρει να “επιστρέψει” στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η συνάντηση ξεπέρασε την ώρα που είχε αρχικά προβλεφθεί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι.

Φωτογραφία Eurokinissi

Στον πρώτο διάλογο που είχε με τον υπουργό Πολιτισμού, πριν την επίσημη συνάντηση, η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ είπε στον κ. Τασούλα πως έχει έρθει αρκετές φορές στα ελληνικά νησιά και ελάχιστα στην Αθήνα.

«Έχω βρεθεί στη Σαντορίνη μια φορά, ελάχιστα στην Αθήνα, θέλω να επισκεφτώ ξανά τα ελληνικά νησιά», είπε η Αμάλ Αλαμουντίν στον υπουργό Πολιτισμού. Όταν ρώτησε αν εκείνος πήγε στα νησιά φέτος, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε πως λόγω φόρτου εργασίας δεν πρόλαβε…


Μαζί με την Αμάλ Αλαμουντίν στην Ελλάδα βρίσκονται οι διακεκριμένοι νομικοί Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ και ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του Παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίκεντρο της συνάντησης είναι η διερεύνηση της καλύτερης δυνατής νομικής φόρμουλας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση, συμμετέχουν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμανλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο διευθυντής του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη Χριστόφορος Αργυρόπουλος.





Ούτε ένας ούτε δυο αλλά έξι καπουτσίνο για την Αμάλ Αλαμουντίν και την... παρέα της

Η Αμάλ Αλαμουντίν και οι συνάδελφοί της βρίσκονται στην Αθήνα για να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να αναλάβουν την εκπροσώπηση της Αθήνας στη δικαστική διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Ο Έλληνας υπουργός θα τους παραθέσει γεύμα σε γνωστό εστιατόριο στο Μικρολίμανο. Η Αμάλ Αλαμουντίν και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Βρετανία όπου μένουν στις 11:40 και ενώ έξω τους περίμενε… πλήθος δημοσιογραφικών συνεργείων.


Η ίδια εικόνα και έξω από το υπουργείο Πολιτισμού: κάμερες και φωτογραφικές μηχανές παντού, ενώ ακόμη και οι άνδρες της ασφάλειας του υπουργείου είχαν πάρει εντολή να φορέσουν τα… καλά τους!

Η ξενάγηση στο Μουσείο

Η Αμάλ Αλαμουντίν και οι συνεργάτες της θα γίνουν δεκτοί στις 11:30 της Τετάρτης από τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 13:00 είναι προγραμματισμένο να επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης.

Εκεί, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, θα ξεναγήσει την αντιπροσωπεία του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers στους χώρους του Μουσείου. Θα ακολουθήσει στις 13:30 συνέντευξη Τύπου.

Στις 14:00 θα παρατεθεί γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου και στις 16:00 θα τους ξεναγήσουν και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η πρώτη νύχτα στην Αθήνα

Διακριτική και ευγενική η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, εντυπωσίασε τους πάντες με την απλότητά της το πρώτο βράδυ που πέρασε στην Αθήνα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κινήθηκε διακριτικά στους χώρους του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία και δεν απαίτησε… βασιλική σουίτα.

Τόσο η Αμάλ Αλαμουντίν όσο και οι συνεργάτες της Νόρμαν Πάλμερ, Ντέιβιντ Χιλ και Τζέφρι Ρόμπερτσον μένουν σε σουίτες (120 τ.μ. η κάθε μία…). Η σουίτα της κυρίας Κλούνεϊ “βλέπει” στην Ακρόπολη.

Το βράδυ δείπνησε στο roof garden. Ζήτησε… ελληνικές γεύσεις και κρασί για το βραδινό της, μαζί με λαχανικά και φρούτα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε