Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

“Φρούριο” ο τάφος της Αμφίπολης! Γιατί αυξάνουν την αστυνομική παρουσία στις ανασκαφές;

“Φρούριο” ο τάφος της Αμφίπολης! Γιατί αυξάνουν την αστυνομική παρουσία στις ανασκαφές;

– “Αστακός” η περιοχή των ανασκαφών στην αρχαία Αμφίπολη
– Το ζήτησε ο Τζιτζικώστας, το… εγκρίνει ο Κικίλιας
– Τι φοβούνται και “οχυρώνουν” τον αρχαίο τάφο με περισσότερους αστυνομικούς
– Η “υπόκλιση” διάσημου γάλλου αρχιτέκτονα στον τύμβο και την… Κατερίνα Περιστέρη

Μέρα με τη μέρα η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, έρχεται όλο και πιο κοντά στην ανακάλυψη του αρχαίου μυστικού που κρύβει ο τύμβος στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει πάρει… “φωτιά”, ενώ παράλληλα εδώ και μέρες εκτελούνται και κάποιες τεχνικές εργασίες, μέσα κι έξω από το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο, για να προστατευτεί από τα καιρικά φαινόμενα που έφερε μαζί του ο… Σεπτέμβριος.

Ωστόσο, παράλληλα με την πρόοδο των ανασκαφών, γεωμετρικά αυξάνεται και το… ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων τουριστών που συρρέουν κατά δεκάδες στο σημείο για να… κλέψουν λίγη από την αίγλη του μνημείου, ελπίζοντας να είναι παρόντες την στιγμή που οι αρχαιολόγοι θα μπουν στα άδυτα του τάφου και θα βρεθούν μπροστά στο αρχαίο μυστικό.

Το ότι οι επισκέπτες είναι καθημερινά και περισσότεροι, μπορεί να είναι θετικό για την τοπική κοινωνία και την προβολή της, με ό, τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά, ωστόσο κάνει τους αρχαιολόγους να… πονοκεφαλιάζουν σχετικά με την προστασία του χώρου.

Περισσότεροι αστυνομικοί με… εντολή Κικίλια

Την ενίσχυση της φρούρησης ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Περιφέρειας με τον υπουργό να απαντά πως το αίτημά του θα ικανοποιηθεί.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης, καθώς το ενδιαφέρον για την εν λόγω ανασκαφή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η κοινή γνώμη ζητούν συνεχή ενημέρωση και περιμένουν με αγωνία να μάθουν ποιος, ποια ή… ποιοι έχουν ταφεί στον τύμβο.

Γαλλική… υπόκλιση από επιφανή αρχιτέκτονα

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Alpha, ο γάλλος αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, Τόνι Κοζέλι, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη “τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά”.

Ο κ. Κοζέλι, ο οποίος μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου, είχε επισκεφθεί πριν από ένα χρόνο την Αμφίπολη, αφού είχε προσκληθεί από την Κατερίνα Περιστέρη.

Όπως δηλώνει για την εμπειρία που έζησε κοντά στον αρχαίο τάφο, “είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο ο τάφος της Αμφίπολης; – Γιατί το πιστεύει αυτό εδώ και χρόνια ο Σαράντος Καργάκος

Μπορεί να καταστρέψει τον τάφο της Αμφίπολης η βροχή! – Μάχη για να μείνει άθικτο το μνημείο

Αμφίπολη: ο τάφος δεν έχει συληθεί και σε λίγο θα “μιλήσει”

Αμφίπολη: μοναδικό στην Ελλάδα το Μνημείο – Μεγάλα ξένα ΜΜΕ ζητούν αποκλειστικότητα για τις αποκαλύψεις

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε