Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

10 Απριλίου θα αποσύρει τον στρατό του ο Άσαντ;

10 Απριλίου θα αποσύρει τον στρατό του ο Άσαντ;

Η Συρία υπόσχεται να αποσύρει τις μονάδες της από τις πόλεις έως τις 10 Απριλίου, λέει ο εκπρόσωπος του Άναν

Η Συρία αποδέχτηκε το σαφές χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο Κόφι Άναν για πλήρη κατάπαυση του πυρός μέχρι τα μέσα Απριλίου ζητά όμως ταυτόχρονα την αποδοχή του σχεδίου και από την αντιπολίτευση.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη ο οποίος έθεσε και τον όρο της παράλληλης αποδοχής και από τους εξεγερμένους. «Το σχέδιο δεν θα είναι επιτυχημένο αν δεν δεσμευτούν όλοι σε αυτό», υπογράμμισε ο Μπασάρ Τζαφάρι.

Σύμφωνα με την πρόταση του πρώην Γενικού Γραμματέα και μεσολαβητή πλέον του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Άναν, δίνεται διορία μέχρι τις 10 Απριλίου για την αποχώρηση του στρατού από τις πόλεις και για πλήρη κατάπαυση πυρός μετά από 48 ώρες.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου προβλέπουν τερματισμό των στρατιωτικών εφόδων σε αστικές περιοχές, απόσυρση του βαρέος οπλισμού και σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων από τις θέσεις τους.

Για την κατάσταση ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Κόφι Άναν.

Ήδη από νωρίτερα το απόγευμα, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Συρία είναι σύμφωνη με την ιδέα του χρονοδιαγράμματος.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Συρία έφτασε επίσης τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Γιάκομπ Κέλενμπεργκερ, που θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους για την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε χώρους κράτησης και, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα επαναφέρει το αίτημα για καθημερινή δίωρη παύση των εχθροπραξιών για περισυλλογή των τραυματιών.

Παράλληλα, τη Δευτέρα η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε πως οι νεκροί της εμφύλιας διαμάχης στη Συρία από τις 15 Μαρτίου του 2011, όταν ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης του Άσαντ, φτάνουν τους 10.108. Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 9.000.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε επικρίνει τα όσα ανέφεραν στο ανακοινωθέν τους την Κυριακή οι «Φίλοι της Συρίας», με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να υπογραμμίζει πως το ειρηνευτικό σχέδιο Άναν θα έπρεπε να κριθεί συνολικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο Κόφι Άναν έχει μια εντολή από το Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κρίνει ποιος πρέπει να εφαρμόσει τις προτάσεις του και πώς» είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Το ανακοινωθέν των «Φίλων της Συρίας», ομάδας δυτικών και αραβικών κρατών στην οποία δεν συμμετέχουν Ρωσία και Κίνα, ζητούσε από τον ΟΗΕ να διαμηνύσει στον Άσαντ πως «δεν θα έχει επ’ αόριστον τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του».

Πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Λαβρόφ εναντιώθηκε σε προθεσμία ή τελεσίγραφο για την εφαρμογή του σχεδίου Άναν, λέγοντας πως «τα τελεσίγραφα και οι τεχνητές προθεσμίες σπάνια είναι χρήσιμες».

Ωστόσο, ο Λαβρόφ υπογράμμισε τη θέση της Μόσχας πως το πρώτο βήμα για κατάπαυση του πυρός πρέπει να γίνει από τον Άσαντ με απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τα κέντρα των πόλεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε