Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αποσύρουν τις κατηγορίες κατά του Στρος Καν

REUTERS
Οι αμερικανοί εισαγγελείς θα αποσύρουν τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, εξαιτίας αμφιβολιών για την αξιοπιστία της καμαριέρας, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Οι αμερικανοί εισαγγελείς θα αποσύρουν τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, κατά την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο σε δύο εβδομάδες ή και νωρίτερα εξαιτίας αμφιβολιών για την αξιοπιστία του φερόμενου ως θύματος, γράφει σήμερα η New York Post.
 
Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμη πηγή που ερευνά την υπόθεση Στρος-Καν, η οποία δήλωσε ότι η απόσυρση των κατηγοριών είναι “βέβαιη.”
 
“Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί,” έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη την ίδια πηγή.
 
“Η αξιοπιστία της (του φερόμενου ως θύματος) είναι τόσο χαμηλή τώρα, που γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε υπόθεση με εκείνη (τη γυναίκα),” δήλωσε η πηγή στην εφημερίδα αναφερόμενη στην καμαριέρα πολυτελούς ξενοδοχείου του Μανχάταν, η οποία κατηγορεί τον Στρος-Καν ότι αποπειράθηκε να την βιάσει.
 
“Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τίποτα από όσα λέει, το οποίο είναι κρίμα γιατί τώρα ενδεχομένως να μη μάθουμε ποτέ τι συνέβη σε εκείνο το δωμάτιο του ξενοδοχείου,” είπε η πηγή, σύμφωνα με τη New York Post.
 
Ο 62χρονος Στρος-Καν συνελήφθη στις 14 Μαΐου στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και αργότερα παραιτήθηκε από την θέση του στο ΔΝΤ.
 
Ωστόσο οι αποκαλύψεις περί του ότι η γυναίκα αυτή είχε πει επανειλημμένως ψέματα –ακόμα και στην αίτησή της για την παροχή ασύλου “ως θύμα βιασμού από ομάδα στρατιωτών” στην Γουϊνέα– έχουν μειώσει την αξιοπιστία της.
 
Την Παρασκευή, δικαστής αποφάσισε την άρση των περιοριστικών όρων (κατ’ οίκον περιορισμό) σε βάρος του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, επιστρέφοντας την εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων αλλά όχι και το διαβατήριό του, καθώς δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη επίσημα οι κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική επίθεση.
 
Την ίδια ώρα η γαλλίδα συγγραφέας, η οποία κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού πριν από οκτώ χρόνια, δήλωσε ότι αισθάνθηκε αηδία βλέποντάς τον να απελευθερώνεται από τον κατ’ οίκον περιορισμό και να δειπνεί σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης, καθώς και ότι ανυπομονεί να καταθέσει εναντίον του στο δικαστήριο.
 
Σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό L’Express, η Τριστάν Μπανόν υπερασπίστηκε την απόφασή της να καταθέσει μήνυση κατά του Στρος-Καν κατηγορώντας τον για απόπειρα βιασμού αφότου έγινε γνωστό ότι η υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης για την οποία κατηγορείται μπορεί να καταρρεύσει.
 
Ο δικηγόρος της Μπανόν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι θα καταθέσει σήμερα τη μήνυση.
 
Η 32χρονη συγγραφέας, η οποία την εποχή της φερόμενης επίθεσης ήταν 23 ετών, δήλωσε: “Δεν μπορώ να κάθομαι να ακούω ότι λέω ψέματα επειδή δεν έχω καταθέσει μήνυση.”
 
“Επί οκτώ χρόνια κρατούσα για τον εαυτό μου αυτή την ιστορία, έχω ακούσει φήμες, ψέματα να λέγονται για μένα,” σχολιάζει η ίδια.
 
Η Μπανόν είπε ότι ελπίζει ο Στρος-Καν να απαλλαγεί από όλες τις εις βάρος του κατηγορίες στις ΗΠΑ και να επιστρέψει στη Γαλλία.
 
“Προσβλέπω στην επιστροφή του DSK, ώστε να μπορέσουμε να πάμε στα δικαστήρια,” είπε.
 
Η Μπανόν είχε διατυπώσει για πρώτη φορά δημόσια τις κατηγορίες της σε τηλεοπτική της συνέντευξη το 2007, κατά την οποία όμως το όνομα του Στρος-Καν είχε καλυφθεί ηχητικά.
 
Υποστήριξε ότι ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών της είχε επιτεθεί στη διάρκεια συνέντευξης για ένα βιβλίο που της είχε δώσει σε διαμέρισμα του Παρισιού, και ότι προσπάθησε να της σκίσει τα ρούχα.
 
Οταν εκείνος συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, η Μπανόν είπε ότι σκεφτόταν να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να μη το πράξει, γιατί δεν ήθελε να γίνει “υποχείριο” των αμερικανών εισαγγελέων.
 
Εξηγώντας γιατί άλλαξε άποψη, η Μπανόν είπε ότι δεν μπορούσε να βλέπει τον Στρος-Καν να μην είναι πλέον σε κατ΄οίκον περιορισμό, αλλά να δειπνεί με φίλους σε ακριβό εστιατόριο της Νέας Υόρκης. “Μου προκαλεί αηδία,” είπε χαρακτηριστικά.
 
“Γνωρίζω καλά ότι οι μισοί θα με πιστέψουν και οι άλλοι μισοί όχι. Δεν υπάρχει ιδανική λύση, εκτός από αυτήν, που σημαίνει ότι επιτέλους θα μπορέσω να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη.”
 
Η Μπανόν έδωσε και πάλι τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη στο διαμέρισμα του Παρισιού, λέγοντας ότι ο Στρος-Καν προσπάθησε να της πιάσει το χέρι την ώρα της συνέντευξης και ότι όταν εκείνη επιχείρησε να φύγει, την άρπαξε από το μπράτσο.
 
“Του ζήτησα να με αφήσει και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η πάλη,” είπε.
 
Η Μπανόν επανέλαβε επίσης ότι ο Φρανσουά Ολάντ, ο σοσιαλιστής πολιτικός ο οποίος αναδείχτηκε σε φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012 μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν, “γνώριζε την ιστορία”.
 
Οι γάλλοι δικηγόροι του Στρος-Καν δήλωσαν χθες Δευτέρα ότι ο πελάτης τους σκοπεύει να μηνύσει την Μπανόν για συκοφαντική δυσφήμηση και είπαν ότι τα γεγονότα που περιγράφει η Μπανόν είναι “αποκυήματα φαντασίας”.
 
Η κατάθεση μήνυσης εκ μέρους της Μπανόν σημαίνει ότι, ακόμη κι αν ο Στρος-Καν απαλλαγεί από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν στις ΗΠΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει άλλη δίκη επιστρέφοντας στη Γαλλία.
 
Η απόπειρα βιασμού στη Γαλλία εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με τον βιασμό και επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών. Η επίθεση πρέπει να καταγγελθεί μέσα σε μία δεκαετία από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε. Η σεξουαλική επίθεση επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι και δέκα χρόνια και πρέπει να καταγγελθεί μέσα σε μία τριετία.
 
Οταν η Μπανόν υποβάλει τη μήνυση, η αστυνομία θα ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του Στρος-Καν ή θα ζητήσει περαιτέρω έρευνα.
 
 
Διαβάστε επίσης:
 

Τα “σκάνδαλα” του Στρος Καν σε… επανάληψη!

Η μεγάλη ανατροπή του Στρος Καν – Εμπλοκή Σαρκοζί σε θεωρία συνωμοσίας!

“Ο Στρος Καν δεν έδωσε χρήματα στην καμαριέρα”

Κι όμως οι Γάλλοι θέλουν τον Στρος Καν στην πολιτική ζωή

Η πρώτη έξοδος του Στρος Καν σε ιταλικό εστιατόριο – Δείτε το βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε