Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ατελείωτες ουρές για το “τελευταίο αντίο” στον Φιντέλ Κάστρο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, πέθανε στα 90 του χρόνια τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το επονομαζόμενο και “νησί της Επανάστασης”, η Κούβα, τιμά τη μνήμη του με πένθος 8 ημερών, κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεις στη μνήμη του.

Η σορός του αποτεφρώθηκε την Κυριακή σε ιδιωτική τελετή, ενώ η τεφροδόχος θα εκτίθεται μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο έτερο σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κούβας, τον Χοσέ Μαρτί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Την Τετάρτη, η τεφροδόχος θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί και προς τιμήν της πορείας που ακολούθησαν οι αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο. Εκεί θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, όταν και θα γίνει η ταφή στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας.

Την Δευτέρα, τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στην Αβάνα και στην πλατεία της Επανάστασης καθώς η τεφροδόχος του εκτίθεται στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί.

Δεν θα παραστεί στην κηδεία ο Τριντό

Μετά τις επικρίσεις για τον φόρο τιμής στον Φιδέλ Κάστρο, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δεν θα παραστεί στην κηδεία του

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, τον οποίο αποκάλεσε «σπουδαίο ηγέτη» προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις στην χώρα του.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο γενικός κυβερνήτης Ντέιβιντ Τζόνστον θα εκπροσωπήσει την χώρα στις εκδηλώσεις προς τιμή του εκλιπόντος Κάστρο. Ο Τζόνστον είναι αντιπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ, της επικεφαλής του κράτους κατά τίτλο.

Ο Τριντό δέχθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος στον Καναδά αλλά και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, αφού απέτισε φόρο τιμής σε έναν «σπουδαίο ηγέτη» κι έναν «επαναστάτη και θρυλικό ομιλητή» ακόμα κι αν επρόκετο για μια «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».

Μπροστά στις αντιδράσεις, είπε κατόπιν ότι ο Κάστρο ήταν ένας «δικτάτορας» κι ότι «είχε σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Κούβα, την οποία ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης επισκέφθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

«Τη στιγμή του θανάτου του, προέβην σε μια δήλωση που υπενθύμιζε τους στενούς δεσμούς μεταξύ του λαού του Καναδά και του λαού της Κούβας. Και την ίδια ώρα, οι Καναδοί γνωρίζουν ότι μιλάω πάντα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε χθες Κυριακή στην Σύνοδο των Γαλλόφωνων Χωρών στο Ανταναναρίβο (Μαδαγασκάρη). Επισήμανε εξάλλου ότι έθιξε αυτό το θέμα στη συνάντησή του «με τον Ραούλ Κάστρο πριν από δύο εβδομάδες».

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί» στην κηδεία του Φιδέλ Κάστρο, δήλωσε σήμερα το γραφείο του Τριντό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο γενικός κυβερνήτης Τζόνστον θα μεταβεί στην Κούβα αύριο Τρίτη και το βράδυ θα παραστεί σε μια «τελετή προς τιμή του πρώην προέδρου Φιδέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης» σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.

Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ στην κηδεία

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θα εκπροσωπήσει το Βερολίνο στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, ανακοίνωσε  η γερμανική κυβέρνηση, αφού νωρίτερα κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών του πατέρα της κουβανικής επανάστασης.

“Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο από τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ του ομοσπονδιακού προέδρου και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι επανάσταση του Κάστρο οδήγησε την Κούβα και τους κατοίκους της “σε ένα σύστημα πολιτικής καταπίεσης επί δεκαετίες”, σημειώνοντας ότι “η ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία δεν αποτελούσαν μέρος της ιδεολογίας του Φιντέλ Κάστρο”.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος είχε συναντηθεί πέντε φορές με τον Φιντέλ Κάστρο ο οποίος πέθανε τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο, σε ηλικία 90 ετών.

Ούτε ο Ομπάμα πάει στην Κούβα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για την ιστορική επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Αβάνα, δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, που απεβίωσε σε ηλικίας 90 ετών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ούτε ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν)» θα μεταβούν στη νήσο για την κηδεία του «πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης», δήλωσε ο Τζο Έρνεστ, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση στην περίπτωση που μια αμερικανική αντιπροσωπεία σταλεί στην Κούβα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε