Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Διαδικτυακό σκάνδαλο εκατομμυρίων στη Βρετανία

Την ώρα που ακόμη και η βασιλική οικογένεια υποχρεώνεται να μπει σε… πρόγραμμα λιτότητας, η αποκάλυψη ότι η βρετανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί εφαρμογές του iPhone σκανδαλίζει τη βρετανική κοινή γνώμη.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων λιρών που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, το ποσό που δόθηκε για τη χρηματοδότηση εφαρμογών του iPhone ανέρχεται στις 40.000, δηλαδή 48.302 ευρώ, ενώ συγχρόνως δαπανήθηκαν 126 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 152.157.000 ευρώ για τη δημιουργία και τη συντήρηση των κρατικών ιστοσελίδων.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του BBC και μετά από ερώτημα πολίτη. Ο νόμος στη Βρετανία δίνει δικαίωμα σε όποιον πολίτη θέλει να ρωτήσει το κράτος πως χειρίζεται τα χρήματα των φορολογούμενεων και υποχρεώνει τις δημόσιες υπηρεσίες να δώσουν αιτιολογημένη απάντηση.

Το όλο θέμα δημιουργήθηκε για μια εφαρμογή με ταξιδιωτικές συμβουλές και για ακόμη μια για εύρεση εργασίας. Αυτή τη φορά όμως, το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να δώσει απάντηση για τις εφαρμογές του iPhone που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Η πιο ακριβή εφαρμογή (40.000 λίρες) ήταν εκείνη για να συμβουλεύει τους οδηγούς να αλλάζουν… ρόδες στο αυτοκίνητό τους, να τους λέει πόσα χιλιόμετρα έχουν διανύσει και πόση βενζίνη έχουν κάψει. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί αν θα χρησιμοποιηθεί και βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Άγνωστο αν και ποσά χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη…

Λίγες μέρες πιο πριν, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να εξετάσει το καθεστώς λειτουργίας 820 ιστοσελίδων. Σύμφωνα μάλιστα με το Κεντρικό Γραφείο Πληροφοριών, το κράτος δαπάνησε 94 εκατομμύρια λίρες για να δημιουργήσει κυβερνητικές ιστοσελίδες και να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας τους. Επιπλέον, δαπανήθηκαν 32 εκατομμύρια για αμοιβές του προσωπικού αυτών των ιστοσελίδων, μόνο την περίοδο 2009-2010.

Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σκληρά μέτρα λιτότητας ώστε να μειώσει το έλλειμμα. Κυβερνητικός αξιωματούχος διεμήνυσε πως στο εξής κάθε δαπάνη για το iPhone θα ελέγχεται αυστηρά. 

Διαβάστε επίσης
Περίοδος λιτότητας και για τη βασίλισσα Ελισάβετ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε