Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Διαμαρτυρία για τη δημόσια εκτέλεση 22χρονης γυναίκας στο Αφγανιστάν

Διαμαρτυρία για τη δημόσια εκτέλεση 22χρονης γυναίκας στο Αφγανιστάν

Το βίντεο που αποθανάτιζε λεπτό προς λεπτό την εκτέλσεη μίας γυναίκας έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε τη παγκόσμια κατακραυγή.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση αυτού του βίντεο, πάνω από 100 γυναίκες και μερικοί άνδρες έλαβαν μέρος σε μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Μητέρες με μωρά στις αγκαλιές και μαθήτριες με τις στολές τους φώναζαν συνθήματα όπως “θάνατος στους άνδρες που σκότωσαν την αδελφή μας!” και “θέλουμε δικαιοσύνη”, μερικές ημέρες αφότου στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς περιήλθε ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η εκτέλεση μιας γυναίκας με ριπή αυτομάτου όπλου, πράγμα που επευφημούν άνδρες συγκεντρωμένοι σε μια πόλη που απέχει μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ, φωνάζοντας κατόπιν “ζήτω οι μουτζαχεντίν” (οι ιεροί πολεμιστές) και “ζήτω το Ισλάμ”.

Αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για την δολοφονία, τον περασμένο μήνα, της γυναίκας, ονόματι Νατζίμπα, η οποία είχε κατηγορηθεί για μοιχεία, σε ένα χωριό στην επαρχία Παρουάν.

Η ισλαμιστική παράταξη όμως διέψευσε ότι διέπραξε την ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας ότι εάν την εκδίκαζε θα εφαρμοζόταν “σωστά” η σαρία, ο ισλαμικός νόμος.

“Είμαστε ευγνώμονες για τη χρηματική βοήθεια αλλά θέλουμε να χρησιμοποιείται για να υπάρξει δικαιοσύνη και ειρήνη για τις γυναίκες, και η Αφγανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει”, δήλωσε η Ουάζμα Φρογ, μια Αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Γυναίκες που φορούσαν μαντίλες κρατούσαν ένα πανό που απευθυνόταν προς την “διεθνή κοινότητα”, με το ερώτημα “πού είναι η προστασία και η δικαιοσύνη για τις Αφγανές;”.

Η είδηση για την δημόσια εκτέλεση έγινε γνωστή την ώρα που οι διεθνείς δωρητές υπόσχονταν 16 δισ. δολάρια σε αναπτυξιακή βοήθεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Αφγανιστάν, καθώς οι ξένες δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν ως τα τέλη του 2014.

Η βία σε βάρος των γυναικών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την δολοφονία της 22χρονης γυναίκας, κάνοντας λόγο για “ειδεχθές έγκλημα” που θυμίζει την εποχή της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την εξουσία έπειτα από πέντε χρόνια, το 2011.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, 87% των γυναικών στο Αφγανιστάν υφίστανται σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία ή βρίσκονται σε έναν γάμο παρά τη θέλησή τους.

Αφγανικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση για υποκρισία, λέγοντας ότι ο πρόεδρος συνεχίζει φραστικά να τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, για να “συνεχίσει να λαμβάνει” διεθνή βοήθεια”, αλλά στην πράξη εφαρμόζει “όσα απαιτούν οι εξτρεμιστές”.

Στις αρχές Μαρτίου ο Καρζάι είχε ταχθεί υπέρ του συμβουλίου των ουλεμάδων (μουσουλμάνων νομομαθών και θεολόγων), το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, το οποίο είχε κρίνει πως ο άνδρας είναι ” θεμελιώδης” και η γυναίκα “δευτερεύουσα”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε