Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Δίκη Σράιμπερ: “Απορρίπτω πλήρως το κατηγορητήριο”

Ο Καρλχάιντς Σράιμπερ στο δικαστήριο κατά την έναρξη της δίκης. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Καρλχάιντς Σράιμπερ στο δικαστήριο κατά την έναρξη της δίκης. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο γερμανο-καναδός έμπορος όπλων Καρλχάιντς Σράιμπερ απέρριψε σήμερα τις εναντίον του κατηγορίες για φορολογική…

 

απάτη, διαφθορά και κατάχρηση εμπιστοσύνης κατά την έναρξη της δίκης του στη Γερμανία.
 
“Απορρίπτω πλήρως το κατηγορητήριο το οποίο αναγνώσθηκε και αμφισβητώ τις κατηγορίες” που έχουν απαγγελθεί εναντίον μου, δήλωσε ο κατηγορούμενος μέσω του συνηγόρου του ενώπιον του δικαστηρίου του Αουγκσμπουργκ.
Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου των “μαύρων ταμείων” της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο τέλος της δεκαετίας του ΄90, ο Καρλχάιντς Σράιμπερ δήλωσε έτοιμος να προβεί σε λεπτομερείς αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της δίκης του.
 
Η εισαγγελία του Αουγκσμπουργκ τον κατηγορεί κυρίως για φορολογικές απάτες ύψους 12,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 75χρονος Καρλχάιντς Σράιμπερ , ο οποίος έχει διπλή, καναδική και γερμανική υπηκοότητα, εκδόθηκε τον Αύγουστο από τον Καναδά προς τη Γερμανία έπειτα από δικαστική μάχη που διήρκεσε δέκα χρόνια.
 
Το σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων” ξέσπασε όταν ο ίδιος ομολόγησε τη “δωρεά” του ποσού του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων, (500.000 ευρώ περίπου) στην CDU το 1991, στο πλαίσιο πώλησης τεθωρακισμένων αρμάτων στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου.
 
Η υπόθεση επιτάχυνε την πολιτική πτώση του “καγκελαρίου της Επανένωσης” Χέλμουτ Κολ, ο οποίος είχε ήδη ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές του 1998, και οδήγησε στην άνοδο της Αγγελα Μέρκελ στην ηγεσία της CDU.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε