Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

“Η Αλ Κάιντα ετοιμάζει επιθέσεις σε όλη τη χώρα”

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει πληροφορίες πως οργανώσεις συνδεδεμένες με την αλ Κάιντα σχεδιάζουν σειρά επιθέσεων σε όλη τη χώρα.

Ο Μάλικι έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ ο στρατός των ΗΠΑ ετοιμάζεται να κηρύξει και τυπικά το τέλος της μάχιμης αποστολής του στο Ιράκ την 31η Αυγούστου.

Στο Ιράκ καταγράφονται αρκετές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων κι έχουν υπογραμμίσει το πόσο εύθραυστη παραμένει η χώρα–ενώ οι πολιτικοί συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις όσον αφορά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου, από τις οποίες δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.

Ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Ιρακίγια μετέδωσε ότι ο Μάλικι είπε πως σουνίτες ισλαμιστές μέλη της αλ Κάιντα και μέλη του απαγορευμένου κόμματος Μπάαθ του οποίου ηγείτο άλλοτε ο Σαντάμ Χουσεΐν σχεδιάζουν κι άλλες επιθέσεις.

“Βάσει των πληροφοριών που κατέστησαν διαθέσιμες σε εμάς. . . η εγκληματική συμμαχία της αλ Κάιντα και των απομειναριών του πρώην καθεστώτος των Μπααθιστών σχεδιάζουν, με ξένη υποστήριξη, να πραγματοποιήσουν μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών σε επιλεγμένες επαρχίας από το βορρά στο νότο”, είπε ο Μάλικι.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη αντάρτες σκότωσαν 62 ανθρώπους σε μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων με στόχο μέλη της Ιρακινής αστυνομίας. Μια εβδομάδα νωρίτερα βομβιστής αυτοκτονίας είχε ανατιναχθεί σε κέντρο στρατολογίας των ενόπλων δυνάμεων στη Βαγδάτη σκοτώνοντας τουλάχιστον 57 άνθρωποι.

Κατά τις κυβερνήσεις σε Ουάσινγκτον και Βαγδάτη το επίπεδο της βίας στο Ιράκ έχει μειωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια σε σύγκριση με την μαζική σφαγή των ημερών της σεχταριστικής βίας, από το 2006 ως το 2007- αλλά οι βομβιστικές επιθέσεις και οι δολοφονίες συνεχίζονται να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε