Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η Γερμανία ετοιμάζεται για πόλεμο; Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο επιστράτευσης αν απειληθούν τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ

Η Γερμανία ετοιμάζεται για πόλεμο; Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο επιστράτευσης αν απειληθούν τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ

– Νέα στοιχεία στο φως για το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, που θα συζητήσει την Τετάρτη η Μέρκελ στο υπουργικό συμβούλιο
– Επαναφορά του νόμου της επιστράτευσης που είχε καταργηθεί ως μέτρο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου
– Το σχέδιο εξετάζει και άλλες προτάσεις που μοιάζουν με μέτρα σε καιρό πολέμου
– Στο σχέδιο προβλέπεται επίσης κάθε πολίτης να διαθέτει επαρκή τρόφιμα για δέκα ημέρες και πόσιμο νερό δύο λίτρων ημερησίως για πέντε ημέρες

Μια είδηση που προκαλεί ανησυχία και είναι συνέχεια εκείνης που είδε το φως και σύμφωνα με την οποία οι αρχές στη Γερμανία καλούσαν τους πολίτες να συγκεντρώσουν εφόδια επιβίωσης δημοσιεύεται σήμερα στα Γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αυτή, στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, η Ανγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί της θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς νόμου περί επιστράτευσης σε καιρούς κρίσης. 

Πιο αναλυτικά, όπως περιγράφει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας», η γερμανική κυβέρνηση θα επιβάλλει γενική επιστράτευση αν χρειαστεί η χώρα να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο αυτό δεν το εντοπίζει εύκολα κανείς αλλά είναι “κρυμένο” σε υποπαράγραφο με τίτλο «Πολιτική υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων».

Το μέτρο της επιστράτευσης είχε ανασταλεί το 2011 μετά από πολλές συζητήσεις αφού θεωρείτο μέτρο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και υπήρχε για να προστατεύσει την Ευρώπη από ενδεχόμενη απειλή της Σοβιετικής Ενωσης.
Τον Ιούνιο η γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστράτευσης παρά τις τεταμένες σχέσεις με την Ρωσία αλλά και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.
Η επιστράτευση προβλέπεται από το γερμανικό Σύνταγμα και μπορεί να επανέλθει με έναν απλό νόμο που θα υιοθετηθεί από την Βουλή, σύμφωνα με την Die Zeit.

Εκτός από την επιστράτευση, το συγκεκριμένο έγγραφο του γερμανικού υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στις υποχρεώσεις των πολιτών και των οργανώσεων να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο προσωπικού αλλά και της δημιουργίας υποδομών. Επίσης, το έγγραφο αναφέρει ότι μπορεί να ζητηθεί από τους πολίτες να συνεισφέρουν στην παροχή γευμάτων προς τους στρατιώτες, ενώ, εξετάζει και άλλες προτάσεις που μοιάζουν με μέτρα εν καιρώ πολέμου.

Σε περιόδους κρίσης, αναφέρει το προσχέδιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει “διατροφική ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης” επιβάλλοντας “φορολογικές υποχρεώσεις σχετικά με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, τη διανομή και την πώληση των προϊόντων διατροφής”.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα είδαν το φως αποσπάσματα μέρους του σχεδίου πολιτικής προστασίας για έκτακτες καταστάσεις όπου οι πολίτες καλούνται να έχουν προσωρινά τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών ή κάποιας ένοπλης επίθεσης έως ότου ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο προβλέπεται κάθε πολίτης να διαθέτει επαρκή τρόφιμα για δέκα ημέρες και πόσιμο νερό δύο λίτρων ημερησίως για πέντε ημέρες.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει το νέο σχέδιο ως επικαιροποίηση του ισχύοντος σχεδίου των μέτρων προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κυβερνητικής ενημέρωσης, το σημερινό σχέδιο τέθηκε σε ισχύ το 1995, σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από τις συνθήκες ύφεσης που επικρατούσαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και συνεπώς η αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων είναι διαφορετική. Πάντως, το νέο σχέδιο δεν προετοιμάστηκε υπό την επίδραση των πρόσφατων απειλών αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας. Το γεγονός ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία οφείλεται στο ότι μόλις τώρα ολοκληρώθηκε. Πολλά από τα καινούργια μέτρα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνονται στο ήδη ισχύον σχέδιο.

Με πληροφορίες από: RT.comDW

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε