Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Η “ζωντανή θεά” θέλει να γίνει…λογίστρια!

Η 15χρονη Τσανίρα Μπαϊρατσάρια αλλιώς "ζωντανή θεά". ΦΩΤΟ REUTERS
Η 15χρονη Τσανίρα Μπαϊρατσάρια αλλιώς "ζωντανή θεά". ΦΩΤΟ REUTERS
Είναι η “ζωντανή θεά” στο Πατάν. Ευλογεί τους πιστούς και απολαμβάνει κάθε προνόμιο. Όμως η..θητεία της τελειώνει και θέλει να γίνει…λογίστρια!

 

Αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της είναι η 15χρονη σήμερα Τσανίρα Μπαϊρατσάρια, η οποία τα τελευταία 9 χρόνια είναι «ζωντανή θεά» στο Πατάν, του Νεπάλ, μία αρχαία πόλη νότια της πρωτεύουσας του Νεπάλ Κατμαντού, ευλογώντας τους πιστούς και επιβαίνοντας σε στολισμένα ιππήλατα άρματα κατά τη διάρκεια των 18 θρησκευτικών γιορτών των βουδιστών και των Ινδουιστών κάθε χρόνο.
 
Τώρα που ο χρόνος της ως «ζωντανής θεάς» πλησιάζει προς το τέλος του, -οι νεαρές παρθένες που παίζουν το ρόλο, αποσύρονται όταν πλησιάζουν την εφηβεία- η Μπαϊρατσάρια εξετάζει το ενδεχόμενο να επιδιώξει να γίνει τραπεζικός, αν πάρει αρκετά καλούς βαθμούς για να σπουδάσει εμπόριο ή λογιστική.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε η πρώτη «ζωντανή θεά» που συμμετείχε στις εξετάσεις για απολυτήριο σχολείου, τις οποίες έδωσε στο ναό, όπου διαμένει. «Θέλω να σπουδάσω εμπόριο ή λογιστικά και να εργαστώ στον τραπεζικό κλάδο», δήλωσε η Μπαϊρατσάρια σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε ντυμένη με τα τελετουργικά της ρούχα, τον περίγυρο των ματιών βαμμένο μαύρο και ένα τρίτο μάτι ζωγραφισμένο στο μέτωπο.
 
Οι ζωντανές θεές δεν επιτρέπεται να συναναστρέφονται ξένους και τα μαθήματα γίνονται ως ιδιαίτερα μέσα στο ναό. Οι δάσκαλοι της είπαν ότι το κορίτσι, το οποίο ασκεί τα καθήκοντα της «Κουμαρί» είναι έξυπνο και φιλομαθές, «έχει καλή μνήμη και δεν ξεχνά πράγματα».
 
Οι πρώην θεές έχουν εργαστεί ή έχουν παντρευτεί μετά την απόσυρση από το ναό, αλλά ελάχιστες ακολούθησαν σπουδές, κυρίως εξαιτίας του κόστους. Όσο ασκούν τα καθήκοντα της Κουμαρί, παίρνουν 1500 ρουπίες (15,7 ευρώ) το μήνα από το κράτος και ένα ασήμαντο ποσό, όταν αποσύρονται. Όμως τα καλά κολέγια είναι ακριβά.
 
Οι Κουμαρί προέρχονται από την κοινότητα Νιουάρ της Κατμαντού και ως ζωντανές θεές θεωρούνται μετεμψυχώσεις της Κάλι, της θεάς των ινδουιστών για την εξουσία.
 
Ζουν αυστηρά σε ναούς σε τρεις πόλεις στην κοιλάδα της Κατμαντού ενώ η κυρίως θέα, η οποία ευλογούσε τους βασιλιάδες του Νεπάλ πριν από την κατάργηση της μοναρχίας το 2008, ζει σε ένα ναό στην ίδια την πρωτεύουσα.
 
Οι επικριτές της παράδοσης υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού, το οποίο μένει απροετοίμαστο για τη ζωή μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων της Κουμαρί και το 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη βασική εκπαίδευση και φροντίδα υγείας για τις νεαρές θεές.
 
Αλλά η Μπαϊρατσάρια λέει ότι είναι ευτυχισμένη.
 
«Δεν αισθάνομαι θλίψη που δεν μπορώ να βγω έξω, δεν μου λείπει, δεν έχω φίλους αλλά μπορώ να παίζω με τους δύο αδελφούς μου», λέει η κοπέλα η οποία προσθέτει ότι αισθάνεται υπερήφανη όταν οι άνθρωποι την επισκέπτονται και τη σέβονται ως θέα.
 
Τα αγγλικά της είναι σπαστά και τελικά προτίμησε να γράψει τις απαντήσεις της στο τετράδιο του δημοσιογράφου, όπου ξεχώρισε η φράση: «Διασκεδάζω τη ζωή μου ως Κουμαρί».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε