Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ιταλό – βρετανική διένεξη για τους δύο νεκρούς ομήρους

Η Ιταλία ήταν ενήμερη για την επιχείρηση στη Νιγηρία, λέει η Ντάουνινγκ Στριτ. Άλλα όμως υποστηρίζει η Ιταλική κυβέρνηση.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση απελευθέρωσης ενός βρετανού και ενός ιταλού ομήρου στη Νιγηρία, η οποία κατέληξε χθες Πέμπτη στο θάνατο των δύο ανδρών την ώρα που ξεκινούσε η επιχείρηση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    “Επικοινωνήσαμε με τους Ιταλούς χθες (Πέμπτη) την ώρα που θα ξεκινούσε η επιχείρηση, όμως επρόκειτο για μία ρευστή κατάσταση. Προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο έδαφος και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων”, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι απαγωγές είχαν γίνει τον Μάιο και από τότε ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τους Ιταλούς”.

    Οι πληροφορίες από το πεδίο έδειχναν ότι “οι όμηροι βρίσκονταν σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο”, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

    Χθες το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας με την υποστήριξη των βρετανικών δυνάμεων διεξήγαγαν μία επιχείρηση εναντίον μίας οικίας στο Σοκότο, στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου κρατούνταν οι δύο άνδρες που είχαν απαχθεί τον Μάιο του 2011.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε εγκρίνει αυτή την επιχείρηση, όμως σήμερα έχει ξεσπάσει πολεμική στην Ιταλία, καθώς η Ρώμη διαμαρτύρεται ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

    Νωρίτερα σήμερα ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε: “Η συμπεριφορά της Βρετανικής κυβέρνησης, η οποία δεν ενημέρωσε την Ιταλία και δεν διαβουλεύθηκε με αυτήν, είναι ανεξήγητη”. “Είναι απαραίτητο να δοθεί μια πολιτική και διπλωματική διευκρίνιση”, πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

    Οι δύο όμηροι ήταν ο Κρίστοφερ ΜακΜάνους, Βρετανός 28 ετών, και ο Φράνκο Λαμολινάρα, Ιταλός 48 ετών, και οι δύο μηχανικοί.

    Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε εξάλλου ότι ο βρετανός πρεσβευτής στη Ρώμη “αυτή τη στιγμή μιλά με την ιταλική κυβέρνηση”.

Δύο όμηροι νεκροί σε αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης τους

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε