Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ξύπνησε και πάλι το Μεράπι

Ξύπνησε και πάλι το Μεράπι
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.10.2010 | 11:55
Πρώτη δημοσίευση: 25.10.2010 | 11:55

Εντονη σεισμική δραστηριότητα του ηφαιστείου Μεράπι. Απομακρύνονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Οι αρχές της Ινδονησίας αύξησαν το επίπεδο συναγερμού γύρω από το ηφαίστειο Μεράπι στην Ιάβα και ζήτησαν από τους κατοίκους που ζουν σε κοντινές περιοχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
 
Σύμφωνα με τους υπευθύνους, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου σημειώθηκαν περίπου 500 σεισμικές δονήσεις και ποτάμια λάβας κυλούν στις πλευρές του ηφαιστείου.
 
Το επίπεδο συναγερμού έφτασε στο υψηλότερο σημείο στις έξι το πρωί σήμερα (02:00 ώρα Ελλάδας) που σημαίνει ότι αναμένεται έκρηξη του ηφαιστείου.
 
"Το επίπεδο του μάγματος ανεβαίνει εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας και τώρα βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρα κάτω από τον κρατήρα", δήλωσε ο σεισμολόγος Σουρόνο.
 
Οι αρχές διέταξαν της εκκένωση όλων των κατοικιών σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το Μεράπι που έχει ύψος 2.914 μέτρα και είναι το πλέον ενεργό από τα 69 ηφαίστεια της Ινδονησίας.
 
Το ηφαίστειο βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από την πόλη Γιογκιακάρτα και τελευταία φορά εξερράγη το 2006 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.
 
"Η ενέργεια (του ηφαιστείου) είναι ισχυρότερη από αυτήν πριν την έκρηξη του 2006. Δεν έχουμε ενδείξεις που να μας επιτρέπουν να πούμε ότι η έκρηξη θα είναι ανάλογη με αυτή του 1930, αλλά κάτι τέτοιο είναι πιθανό", τόνισε ο σεισμολόγος, αναφερόμενος στην έκρηξη του Μεράπι τη χρονιά εκείνη που προκάλεσε το θάνατο 1.300 ανθρώπων.   Διαδώστε αυτό το άρθρο