Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ξύπνησε ο εφιάλτης στην Ουτόγια – Επι 8 ώρες ο Μπρέιβικ έδειχνε πώς έσπειρε το θάνατο – Συγκλονιστικό βίντεο

– Ατάραχος και τρομακτικά ψύχραιμος έδειχνε στους αστυνομικούς πώς θέρισε 69 ζωές
– Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – μόνο τα χέρια του ήταν ελεύθερα
– “Μαγνητοσκόπησε το μακελειό”, γράφουν νορβηγικές εφημερίδες
– Τι ανακοίνωσε η αστυνομία

“Ιχνος τύψης” δεν έδειξε ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρειβικ, κατά την οκτάωρη αναπαράσταση του μακελειού που οργανώθηκε από την αστυνομία το Σάββατο στο νησί Ουτόγια όπου 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο δράστης οδηγήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο νησί, που βρίσκεται 40 χλμ. βορειοδυτικά του ‘Οσλο, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αρχικά με αυτοκίνητο και μετά στο ίδιο πλοίο στο οποίο είχε επιβιβαστεί την ημέρα του μακελειού. Φορούσε χειροπέδες στο πλοίο και κρατείτο από ένα λουρί όσο ήταν στο νησί, διευκρίνισε η αστυνομία. Τα χέρια του ελευθερώθηκαν μόλις αποβιβάστηκε απο το πλοίο προκειμένου να δείξει στους αστυνομικούς σε ποιά σημεία αφαίρεσε τις 69 ανθρώπινες ζωές.

Σε μία από τις φωτογραφίες από την αναπαράσταση, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα VG, ο 32χρονος Μπρέιβικ, ο οποίος έχει ομολογήσει την πράξη του, έχει πάρει τη θέση σκοπευτή και φαίνεται να στοχεύει κάποιον που προσπαθεί να απομακρυνθεί κολυμπώντας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η αστυνομία μαγνητοσκόπησε την αναπαράσταση και την ανάκριση ώστε να τις χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικά στοιχεία. Ο Μπέρινγκ Μπρειβικ θυμάται πώς ερρίφθη κάθε πυροβολισμός, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γκέιρ Λίπεσταντ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι είπε ακόμη ότι η αστυνομία είχε υποβάλει σε ακτινογραφία τον Μπέρινγκ Μπράιβικ, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψή του καθώς φοβόταν μήπως ο δράστης του μακελειού είχε καταπιεί  εκρηκτικό μηχανισμό ή τηλεχειριστήριο.

Στο μεταξύ ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες οτι ο Μπρέιβικ αρκετές φορές στην αστυνομία κατα τη διάρκεια του μακελειού ενω νορβηγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο 32χρονος να μαγνητοσκόπησε τη δράση του και να έκρυψε το βίντεο ή να το έδωσε σε άλλον.

Το νησί παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες από τις 22 Ιουλίου που εκδηλώθηκε η επίθεση, η οποία ακολούθησε την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Οσλο με οκτώ νεκρούς–επίσης έργο του Μπρέιβικ.

Τα θύματα της επίθεσης στο νησί συμμετείχαν σε θερινή κατασκήνωση που διοργανώνει κάθε χρόνο η νεολαία του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο ο Μπρέιβικ κατηγορούσε σε μανιφέστο του επειδή προωθεί την πολυπολιτισμικότητα.

Τα περισσότερα θύματα στο νησί ήταν έφηβοι ή 20αρηδες και κάποια από αυτά πυροβολήθηκαν ενώ κολυμπούσαν για να γλιτώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βιντεοσκόπησε το μακελειό ο Μπρέιβικ; – Ψάχνουν εναγωνίως την κάμερά του

Τον θεώρησαν ύποπτο και τον γλίτωσαν από τη σφαγή της Οτόγια

Πως περνάει τις μέρες του στην φυλακή ο μακελάρης της Νορβηγίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε