Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

MH370: Θα μείνει… “φάντασμα” – Σταματούν οι υποβρύχιες έρευνες

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines έχει γίνει συνώνυμο του μυστηρίου και των θεωριών συνομωσίας από τις 8 Μαρτίου του 2014 όταν λίγα λεπτά μετά την απογείωσή της από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας με προορισμό το Πεκίνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Τα συντρίμμια της δεν βρέθηκαν ποτέ. Και μάλλον δεν θα βρεθούν ποτέ, αφού αποφασίστηκε να σταματήσουν οι υποβρύχιες έρευνες.

Περισσότερο από δυο χρόνια μετά την εξαφάνιση της πτήσης και έξι εβδομάδες πριν από την επέτειο των τριών ετών, οι συγγενείς των επιβατών ενημερώθηκαν πως δεν θα μάθουν ποτέ τι ακριβώς συνέβη στους αγαπημένους τους. Δεν θα βρουν ποτέ τα σώματά τους για να θάψουν. Δεν θα πάρουν απαντήσεις. Γιατί αποφασίστηκε οι υποβρύχιες έρευνες σε μια περιοχή 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό να σταματήσουν, αφού μέχρι τώρα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Την απόφαση αναστολής των υποβρύχιων ερευνών για τα συντρίμμια του Boeing της Malaysia Airlines συνυπογράφουν οι υπουργοί Μεταφορών της Μαλαισίας, της Κίνας και της Αυστραλίας, των τριών χωρών δηλαδή που συμμετείχαν στις έρευνες από την πρώτη στιγμή.

«Σήμερα, το τελευταίο υποβρύχιο έρευνες έφυγε από την περιοχή. Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines δεν εντοπίστηκε στα 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της υποβρύχιας έρευνας στον νότιο Ινδικό Ωκεανό» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Παρά την κάθε προσπάθεια που έγινε και το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε η καλύτερη τεχνολογία, με τις συμβουλές κορυφαίων του είδους, δυστυχώς, δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί το αεροσκάφος. Η απόφαση για τον τερματισμό των υποβρύχιων ερευνών δεν πάρθηκε ελαφρά ούτε χωρίς λύπη» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Κάπως έτσι, η επιχείρηση “seventh arc” που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 υπό το γραφείο Ασφάλειας και Μεταφορών της Αυστραλίας, έριξε αυλαία χωρίς να μπορέσει να δώσει απαντήσεις, κυρίως στους συγγενείς των νεκρών.

Η πτήση MH370 απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ το πρωί της 8ης Μαρτίου 2014. Προορισμός του ήταν το Πεκίνο. Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, εξαφανίστηκε ξαφνικά από τα ραντάρ. Πιστεύεται ότι συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό. Πέρα από κάποια κομμάτια από συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί σε παραλίες της Μοζαμβίκης και του νησιού Ρεϊνιόν, δεν έχει βρεθεί τίποτα άλλο. Κυρίως δεν έχει εντοπιστεί η άτρακτος και τα πτώματα των 239 επιβατών. Και δυστυχώς, δεν θα βρεθούν ποτέ…

Πηγή: Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε