Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Μέσα στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου: Οι γκριμάτσες του “πονεμένου” Τραμπ [pics, vids]

Μέσα στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου: Οι γκριμάτσες του “πονεμένου” Τραμπ [pics, vids]

Οι πόρτες του Λευκού Οίκου άνοιξαν ξανά για να υποδεχτούν την ομογένεια και να τιμήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που μάλλον δεν είχε ιδέα τι εστί 25η Μαρτίου, έγινε έτσι ο έκτος πρόεδρος που τίμησε την ελληνική παλιγγενεσία, παρόλο που ήταν… πονεμένος από τη δεύτερη ήττα που υπέστη για το Obamacare, καθώς η προσπάθεια να καταργήσει το νόμο, έπεσε σε… τοίχο.

Οι γκριμάτσες του Αμερικανού προέδρου τις οποίες έχει αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός είναι χαρακτηριστικές… Να σημειωθεί πάντως, πως να για τιμήσει την Ελλάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε γαλάζια γραβάτα…

«Αγαπώ τους Έλληνες» ήταν η πρώτη του ατάκα. Άλλωστε προέρχεται και το είπε άλλωστε, από τη Νέα Υόρκη όπου το ελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο. Εκείνο που προκάλεσε επίσης εντύπωση είναι το ύφος του όταν διάβαζε τη δήλωση του για τα 400 χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων. Έμοιαζε να μην έχει ιδέα για το θέμα στο οποίο αναφέρεται. Σαν να διάβαζε… ελληνικά.

Δείτε το video

«Η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζει την αναγέννηση της ελευθερίας για τον ελληνικό λαό. Μνημονεύει τον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία που ξεκίνησε την 25η Μαρτίου 1821. Μετά από σχεδόν 400 χρόνια εξωτερικού ζυγού, οι Έλληνες πόθησαν να επανακτήσουν την κυριαρχία τους», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, που τόνισε πως η αγάπη αυτή για την ελευθερία και τη δημοκρατία δημιούργησε ένα διαρκή δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο οποίος έχει την καταγωγή του στην Αρχαία Ελλάδα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε και ο βουλευτής Ντάνιελ Γουέμπστερ υποστήριξαν τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία. «Στα χρόνια που έρχονται, δεν γνωρίζουμε τι θα απαιτηθεί για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, αλλά γνωρίζουμε ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο θάρρος από όλους εμάς, το οποίο να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιδείξουμε», επεσήμανε.

Και υποσχέθηκε να βοηθήσει και να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας. «Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία μας και αυτούς πριν από εμάς, θα αρθούμε των περιστάσεων. Έχουμε μία χώρα που αντιμετωπίζει συγκεκριμένες δυσκολίες και προβλήματα. Θα τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα και θα λύσουμε γρήγορα αυτές τις δυσκολίες. Απλά προσέξτε».

Στο Λευκό Οίκο, το βράδυ της Παρασκευής (24.03.2017) βρέθηκαν περισσότερα από 400 καλεσμένοι. Ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο Ελληνοαμερικανός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και οι δύο ομογενείς σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Τζιτζίκος και Τζορτζ Σηφάκης, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Χάρης Λαλάκος, ενώ την Κύπρο εκπροσώπησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης. Παρών επίσης ο ομογενής επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

Η Διακήρυξη

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόγραψε και επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τη Διακήρυξη με την οποία ανακηρύσσει την 25η Μαρτίου 2017 «Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα εορτασμού της ελληνικής και της αμερικανικής Δημοκρατίας».

Στη Διακήρυξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει, μεταξύ άλλων, τη βαθιά ευγνωμοσύνη προς τη διαρκή φιλία της Ελλάδας σε μία περιοχή που βιώνει μεγάλη αβεβαιότητα. «Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος στις εμπλοκές μας σ’ όλη τη διεθνή σφαίρα. Προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση των εξαιρετικών μας αμυντικών σχέσεων και αναγνωρίζουμε την αξία και τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας ως ισχυρής συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε ότι στην ιστορία τους τα δύο έθνη άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμα να σπάσουν το ζυγό της τυραννίας και να ανακτήσουν το πολύτιμο δώρο της αυτοδιοίκησης και της ανεξαρτησίας. «Όλο και περισσότερο αυτό αποτελεί το επίκεντρο στην άμυνα, προστασία και προώθηση της αμύθητου αξίας θρησκευτικής ελευθερίας. Στη διάρκεια των τιμητικών μας συναντήσεων επανειλημμένα έχουμε εκφράσει το πως οι ιδέες της ανεξαρτησίας και θρησκευτικής ελευθερίας εφαρμόζονται κατά οδυνηρό τρόπο σε ειδικές καταστάσεις που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κύπρο και την ονομασία της ΠΓΔΜ», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι μία πιστή, ανένδοτα αφοσιωμένη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέμεινε γενναία σε πολυάριθμους πολέμους στους οποίους είχαν εμπλακεί οι ΗΠΑ, παρά τις απαιτητικές συνθήκες και τις θυσίες. Ωστόσο, η Ελλάδα, αυτή η πολύτιμη και πιστή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται για τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια σε μια συνεχή οικονομική δοκιμασία και θλίψη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε στον πρόεδρο Τραμπ ότι ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τις επιπτώσεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, του Σχεδίου Μάρσαλ και του δόγματος Τρούμαν. «Ξέρουμε και είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ, η οποία έσωσε μια κατεστραμμένη Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμβολή της Αμερικής ήταν πραγματικά μνημειώδης – βοηθώντας να αποκατασταθεί οικονομικά η ρημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη. Σήμερα, σε σύγκριση με τη γιγαντιαία βοήθεια που χρειάσθηκε η Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μία σημαντικά μικρότερη βοήθεια είναι αναγκαία για την Ελλάδα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να λειτουργήσει ως δυναμικό κράτος», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Με πληροφορίες από mignatiou.com
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε